Na osnovu popisa u Prizrenu živi 275 Srba

Osim albanskih političkih subjekata i drugih iz manjinskih zajednica koje žive u Prizrenu, uključujući Bošnjake, Turke i zajednicu RAE, na izborima koji su održani 3. novembra, u utrci su bila i 3 politička subjekta iz srpske zajednice.

Njihovo sudjelovanje predstavlja po prvi put takmičenje na slobodnim izborima održanim nakon proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Jedan predstavnik iz srpske zajednice je bio odbornik u Skupštini opštine Prizren, u drugom mandatu održanom nakon rata, do 2007. godine.

Član Opštinske izborne komisije (OIK) u Prizrenu, Ilir Baldedaj, potvrdio je za list "Zëri" da na osnovu rezultata glasanja u Prizrenu proizilazi da su subjekti koji predstavljaju srpsku zajednicu u ovoj opštini dobili 66 glasova, većinu u selima kod Sredske i u selu Novake.

Najviše povjerenja građana iz ove zajednice dobila je lista Građanska inicijativa Srpska koja je osvojila 46 glasova. Ovaj subjekat je imao najviše kandidata, ukupno osam njih, a nosilac liste je bio Bogoljub Ilić.

Po deset glasova dobila su druga dva subjekta, Građanska inicijativa Prizren, koja je imala šest kandidata na kojoj je nosilac bio Aleksandar Mitrović i SLS koji je imao samo jednog kandidata, Ivan Krstić.

S druge strane niko ne zna koliko glasova su dobili ovi subjekti tokom glasanja u Srbiji. Ovo nisu potvrdili ni u Opštinskoj izbornoj komisiji ni iz mreže organizacija "Demokratija na djelu".

U OIK Prizren također nisu date cifre oko liste sa tačnim brojem srpskih glasača.

U Prizrenu sada živi malo Srba i ne zna se gdje žive kandidati koji su bili na listama za lokalne izbore.

Pozivajući se na posljednji popis stanovništva 2011. godine, proizilazi da u opštini Prizren žive 275 Srba, većina njih u selima u dolini Bistrice, poznatijoj kao "Župa".

Od 156.427 birača koji imaju pravo glasa u opštini Prizren njihovu građansku volju na zadnjim lokalnim izborima pokazalo je oko 60 hiljada. Nakon prebrojavanja glasova proizišlo je da je 7.800 listića bilo nevažećih, pogotovo za skupštinu opštine, što je mnogo više u odnosu na ranija glasanja.

Procjenjuje se da za ulazak u skupštinu opštine Prizren, koja broji 41 odbornika, jedan kandidat mora osigurati preko 800 glasova.

Ovo pravilo se mijenja za žene, koje mogu da uđu u skupštinu sa manje glasova, zbog zastupljenosti polova.