Još od 2011. godine

Vlada Kosova, na čijem je čelu premijer Hashim Thaçi još od 2011. godine je kosovskim prosvjetarima ostala dužna ništa manje do 5 miliona eura, dug koji do dana današnjeg nije isplaćen, iako su na sceni čak pominjana i nova obećanja o povećanju plata, piše list "Zëri".

Premijer Thaçi ne sprovodi u potpunosti odluku o povećanju plaća za 50 posto za nastavnike, predviđenu da stupi na snagu od januara 2011. godine.

Nastavnici su u to vrijeme dobili plate sa povećanjem tek od marta 2011. godine, a ne i za dva prethodna mjeseca, za januar i za februar te godine, onako kako je prvobitno obećano.

Sada već dvije godine isplata tih sredstava na računima prosvjetara se nije desila.

Vlada nikada nije povukla odluku da se ne siplate ta sredstva, ali također nikada do sada nije ni precizirala kada će do toga doći. Nastavnici, s druge strane, su odlučili da ovaj dug Vladi Kosova ne otpišu, pozivajući njihove predstavnike da dug plate retroaktivno za prva dva mjeseca 2011. godine.

U međuvremenu, organizacija za zaštitu prava nastavnika, Ujedinjeni Sindikat obrazovanja, nauke i kulture (SBASHK), pored sastanaka sa liderima Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije i obećanjima Vlade na adresu nastavnika da će "sredstva biti isplaćena", nije ništa uradila kada je riječ o sindikalnim akcijama i mjerama.

Čak čelnici sindikata ističu da nikad nisu prestali da traže provođenje ove odluke.

Potpredsjednik SBASHK-a, Rashit Maliqi je za list "Zëri" rekao da ova dodatna sredstva još uvijek nisu isplaćena.

"Povećanje plata za januar i februar 2011. godine, što je približno oko 200 eura ukupno za dva mjeseca za svakog nastavnika, još nije isplaćeno i nastavnici ta sredstva nisu dobili", naglasio je Maliqi.