Slučaj "Drenička grupa"

Ivan Bulatović je mjeseca maja 1998. godine putovao vozom sa svojom ženom. U to vrijeme, Bulatović je bio komandir policijske stanice u Drenasu (Glogovac), piše list "Tribuna".

Sumnja se da su ga iz voza otela tri pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK/UÇK). Kasnije, sumnja se da ga je ubio Sabit Geci. Egzekuciji Bulatovića navodno je prethodilo batinjanje od strane Sahita Jasharija.

Bulatović je u optužnici opisan kao osoba koja je vršila nasilje nad albanskim stanovništvom, piše dalje list "Tribuna".

U optužnici koju je podigao međunarodni tužilac EULEX-a Mauricio Salustro, Sabit Geci i Sahit Jashari se optužuju da su fizički maltretirali i ubili Ivana Bulatovića 1998. a da je Geci, prema iskazu zaštićenog svjedoka "C", motornom testerom odrubio glavu policajcu.

Svjedok "C", kako piše "Tribuna", ispričao je da je u junu 1998. godine, dok je preko Likovca otišao za Skenderaj, vidio Jasharija, koji je sa ostalim pripadnicima OVK vodio Bulatovića na trg sela Likovac.

Svjedok opisuje da je Bulatović bio u polusvjesnom stanju zbog maltretiranja. "C" kaže u svom svjedočenju da se njemu približio Geci i rekao: "Vidi sada šta mi radimo izdajnicima".

Potom svjedok opisuje kako je Geci sjeo pored Bulatovića, kome je jedan saborac donio motornu testeru, kojom je Geci odsjekao glavu srpskom policajcu. Svjedok "C" je naveo, kako prenosi list, da je Geci motornom testerom unakazio ramena i noge Bulatovića, a svjedoku zaprijetio riječima "Ovo je trebalo i tebi da radimo, a sada marš kući".

Time su, kako navodi svjedok "C", njega okarakterisali kao bliskog sa Bulatovićem.

Tužilac EULEX-a je početkom novembra podigao optužnicu protiv "Dreničke grupe" za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, uključujući torturu, zlostavljanja zatvorenika i ubistvo, navodno počinjeno 1998. godine u pritvornoj jedinici OVK-a u Likovcu, saopštio je EULEX.

U grupi optuženih uključeno je petnaest ljudi. Među njima su Sylejman Selimi, trenutno ambasador Kosova u Albaniji i Sami Lushtaku, predsjednik opštine Skenderaj. Obojica se nalaze u pritvoru. Ostali su Nexhat Demaku , predsjednik opštine Drenas, Fadil Demaku, poslanik u Skupštini Kosova. Zatim, tu su Jahir Demaku, Zeqir Demaku, Sabit Geci, Sahit Jashari, Ismet Haxha, Agim Demaj, Selman Demaj, Driton Demaj, Bashkim Demaj, Avni Zabeli i Hysni Thaçi.

U optužnici se navodi da nakon otmice, tijelo Bulatovića nikad nije pronađeno. On se još uvijek vodi kao nestali.