Na cijelom Kosovu oko 450.000 ilegalnog oružja

Zvaničnici Evropske unije preporučuju da se tema razoružanja pripadnika paralelnih struktura na sjeveru uvrsti u razgovore. Sporazum Kosova i Srbije iz aprila mjeseca je predvideo ukidanje paralelnih struktura sigurnosti i njihovu reintegraciju u lokalne institucije, ali ne i njihovo razoružavanje. Izvještaji različitih organizacija, uključujući i obavještajne, govore o velikom broju oružja u rukama tih osoba za koje još uvijek nije odlučeno kako će se prikupljati, izvještava Radio Kosova.

Povratak reda i zakona na sjeveru Kosova će se nastaviti sa osporavanjem zbog ostatka mnogih ilegalnog oružja u rukama pripadnika paralelnih struktura.

Nijedna od tačaka sporazuma između Kosova i Srbije u aprilu ove godine, uz posredovanje EU-a, kao ni zakon o amnestiji, ne uključuje razoružanje tih ljudi. Iz tog razloga Kancelarija Evropske unije na Kosovu, smatra da ova tema mora biti na stolu tokom razgovora albanskih i srpskih radnih grupa u Briselu.

Štaviše, Ured specijalnog predstavnika EU na Kosovu, smatra da u procesu prikupljanja ilegalnog oružja vodeću ulogu treba da ima Policija Kosova. Ali zvaničnici policije ne pokazuju da su dobili neki signal kako bi se pozabavili ovim pitanjem.

Ne želeći da spominju ulogu EULEX-a po ovom pitanju sam šef ove misije Ben Bochard izjavio je za Radio Kosovo da je ovo oružje u njihovom posjedu veoma opasno.

"Svjestan sam da u ovom dijelu Balkana ima mnogo ilegalnog oružja u domovima mnogih ljudi. Ovo je dugotrajan proces koji nikada ne može biti lak. Ali posjedovanje ilegalnog oružja predstavlja prijetnju i kažnjivo je ne samo na sjeveru, već svugdje na Kosovu", rekao je Bochard.

Iako je KFOR-a do sada vodio kampanje za amnestijom oružja na Kosovu, radije nije govorio da li će biti u mogućnosti da podrže policiju u prikupljanju ilegalnog oružja u rukama pripadnika paralelnih struktura.

Zakon o amnestiji usvojen nedavno u sklopu sporazuma predviđa amnestiju za zločine koje su počinili pripadnici raznih paralelnih struktura sigurnosti do 20. juna. To uključuje neovlašteni posjed i kontrola ilegalnog oružja. Ali ništa nije pojašnjeno kada je riječ o predaji oružja. Predaju oružja ne predviđa  čak i proces integracije ovih pripadnika u sigurnosnim strukturama Kosova.

Do 2005. godine uz financijsku podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), KFOR je vodio kampanju amnestije ilegalnog oružja. U ovoj kampanji, međutim, prema podacima UNDP-a i KFOR-a sakupljen je jako mali broj oružja.

Prema podacima američke Agencije za smanjenje prijetnji i odbranu procjenjuje se da u rukama stanovništva na Kosovu postoji oko 450.000 ilegalnog oružja malog kalibra.