Suočeno s prijetnjom u akciji protiv ekstremista

Kosovska policija angažovala je nakon terorističke prijetnje specijalizovane jedinice da lociraju pristalice uhapšenih islamskih ekstremista. Policijske jedinice za borbu protiv terorizma i kibernetičkog kriminala na Kosovu rade na identifikaciji pripadnika terorističke grupe koji su ove sedmice uputili prijetnju.

Smatra se da ekstremistička grupa koja je zaprijetila kosovskoj policiji "strašnim i bolnim napadima" ukoliko se ne pusti njenih šest pripadnika koji su trenutno u pritvoru pod optužbama za terorizam i oružje ima veze s bivšim borcima u sirijskom ratu.

Policija je saopštila da antiterorističke i druge specijalizovane jedinice rade na identifikaciji pripadnika pokreta Xhemati i Teuhidit dhe Xhihadit ne Kosove -- Muslimanski vjernici Tavhida i Džihada na Kosovu. Ta ekstremistička grupa poslala je u ponedjeljak (11. novembra) prijeteću elektronsku poruku vlastima.

Stručnjaci za informacione tehnologije izjavili su da je policijskoj jedinici za borbu protiv kibernetičkog kriminala potrebno 12 sati za identifikaciju kompjutera s kog je prijetnja poslana.

Smatra se da su šestorica osumnjičenih, Albanci iz Prištine i Gnjilana na istoku Kosova, planirali terorističke napade u tim gradovima. Oni su uhapšeni 6. novembra, ali operacija je iznesena u javnost tek u ponedjeljak.

Stručnjaci kažu da taj slučaj predstavlja primjer opasnosti koje predstavljaju radikalizovani balkanski borci koji se vraćaju iz građanskog rata u Siriji.

"One koji su se borili u Siriji treba ozbiljno shvatiti. Nakon određenog vremena, oni se vraćaju na Kosovo," izjavio je za SETimes Fatmir Xhelili, član parlamentarne komisije za unutrašnja pitanja, sigurnost i nadzor Sigurnosnih snaga Kosova.

Xhelili je izjavio da na Kosovu operiše nekoliko islamskih ekstremističkih grupa, ali da je ta grupa izgleda novija, pa da zato nije bilo nikakvih informacija o njoj, kaže Abit Hoxha, istraživač u polju sigurnosti pri Centru za sigurnosne studije u Prištini.

"Oni su sigurno povezani sa [uhapšenima]. Međutim, zbog činjenice da su objavili prijetnju, oni se smatraju aktivnom ćelijom," izjavio je Hoxha za SETimes.

Mnogi povezani s tom grupom uhapšeni su, izjavio je Avnu Zogani iz pokreta Cohu (Ustanimo).

"Međutim, predmet je mnogo oštećen time što je to hapšenje izneseno u javnosti," kaže Zogani za SETimes.

Hoxha kaže da se bivši borci vraćaju na Kosovo i da imaju jasnu ideologiju.

Kosovski mediji kažu da se brat jednog od osumnjičenih, Bekim Mulolli, trenutno bori u Siriji.

Porodica drugog osumnjičenog, Genca Selimija, porekla je da je on bio u Siriji, rekavši da je bio u Istanbulu u namjeri da studira u Egiptu putem jedne arapske organizacije.

Stručnjaci za sigurnost kažu da su prijetnje koje šalju ova ili slične ekstremističke grupe stvarne i da mogu potkopati ustavni poredak Kosova.

"Vrijednosti za koje se oni bore u Siriji ne uklapaju se u društveni kontekst Kosova, i zato Kosovo može biti potencijalna teritorija za širenje njihove aktivnosti [drugdje] u različitim oblicima, uključujući i nasilje," izjavio je Hoxha.

Stručnjaci kažu i to da islamski ekstremisti traže zamah za povećanje članstva i nove mogućnosti za regrutiranje i podršku putem najnovijih tehnologija.

"Pored regionalnog i međunarodnog umrežavanja i uticaja iz sukoba na Bliskom Istoku, onlajn zajednica društvenih medija služi kao sredstvo mobilizacije za te grupe," kaže Hoxha.

Jonathan Ratel, šef Specijalnog tužilaštva Kosova (SPRK), izjavio je za SETimes da njegova kancelarija "sad razmatra istragu i odlučit će o tome da li će vršiti isključivu jurisdikciju u predmetima protiv terorizma, u skladu sa zakonom o SPRK-u."