Podrška inicijativi "Srpska"

Na Trgu Šumadija u Mitrovici (sjevernoj), Građanska inicijativa "Srpska" održaće danas završni predizborni miting pred ponavljanje izbora u nedjelju (17. novembra), a na skupu će govoriti i predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Na skupu, koji će početi u podne, učestvovaće i ministri Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin.

Dačić je juče izjavio da je na ponovljenim lokalnim izborima u nedjelju ključno političko pitanje hoće li Srbin ili Albanac biti gradonačelnik sjevernog dijela tog grada.

Srpski premijer je rekao da se tačno zna koliko glasova Srbi treba da osvoje da bi dobili gradonačelnika, istakavši da, ako se to ne želi, onda ulaze u velike probleme.

On je naveo da ako Vlada Srbije, predsjednik Republike Srbije, ogromna većina u parlamentu, patrijarh, Rusija i cijela međunarodna zajednica pozivaju na izlazak na izbore, da ne zna zašto bi neko mislio da je to protiv srpskih interesa.

Dačić je istakao da svako drugo rješenje može da ugrozi srpske nacionalne interese, apelujući još jednom na Srbe iz sjevernog dijela Mitrovice da, bez obzira na stranačke stavove, izađu na glasanje.

Prema njegovim riječima, tu treba da bude i sjedište zajednice srpskih opština i da se izgradi administrativna zgrada koja će predstavljati vlast na Kosovu za 10 opština gdje su Srbi većina.

"To je mnogo značajna i jaka poruka i mislim da do sada nismo imali na Kosovu značajniji politički trenutak od ovog kada je riječ o srpskom narodu", poručio je premijer Srbije.

Dačić je u četvrtak rekao da u Mitrovicu ne putuje da bi doživio svečani doček, nego da bi još jednom pozvao Srbe da glasaju na ponovljenim izborima u tom gradu, koji su zakazani za nedjelju.

"Ako predsjednik Vlade Srbije nije dobrodošao u sjevernu Mitrovicu, onda je to pitanje nad kojim bi trebalo da se zamisle", rekao je Dačić.

U nedjelju 17. novembra u sjevernom dijelu Mitrovice biće ponovljeno glasanje na lokalnim izborima na tri biračka mjesta, gdje je glasanje poništeno zbog inicidenata u prvom krugu 3. novembra.