U najgoroj situaciji socijalni slučajevi

Građani Kosova su teško primili vijest stranih stručnjaka, koji su upozorili da će ove godine u Evropi biti jedna od najhladnijih zima u posljednjih 100 godina. Strah od ovog očekivanog događaja ih je natjerala da pronađu alternative za osiguranje zagrijevanja stanova, kao i da osiguraju dovoljnu količinu hrane.

Svakako da je prognoza za hladno vrijeme više uznemirila porodice koje žive od socijalne pomoći, koje nemaju stabilan krov nad glavom, koje nisu uspjele da osiguraju ogrijev za zimu, niti dovoljno hrane, prenosi list "Kosova Sot".

Ako zima bude tako hladna kako predviđaju, Hasan Islami i sedam drugih članova njegove porodice, koji žive na Brdu Heroja, će se suočiti sa mnogim poteškoćama koje će teško prevazići.

"Ako Bog da da ne bude hladna zima, ne znam kako ćemo prebroditi. Svi smo nezaposleni, kuća nam je stara i neizolovana, a nismo uspjeli da osiguramo ni dovoljno drva za ogrijev za zimu", požalio se Hasan Islami.

U međuvremenu on kaže da je od fizičkog rada uspio da osigura samo četiri metara drva za zimu, a dodao je i da nije dovoljno osigurao hrane za predstojeću sezonu.

"Drva sam počeo da trošim, a nikakve rezerve nemam kod kuće, i nisam u mogućnosti ni da osiguram", pojasnio je on.