Pregovori o pristupanju trajaće od jedne do tri godine

Analitičari kažu da će se sporazumom ojačati međunarodna pravna reforma na Kosovu. Razgovorima će se uspostaviti pravni odnosi između Kosova i EU.

Pokretanje pregovora između Kosova i Evropske komisije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja značajan korak za zemlju, kojim se uspostavljaju direktni odnosi s EU, kažu analitičari.

"To su pravni odnosi koje Kosovo s EU ranije nisu imali," izjavio je za SETimes Taulant Hodaj, predsjednik Inicijativne grupe Alpbach Kosovo, pridruženog člana Evropskog foruma Alpbach.

Luzë Balaj sa Instituta za ustavne i parlamentarne studije kaže da su ti razgovori potez od presudne važnosti.

"Time se osigurava ambicija kosovskih institucija u smislu službene komunikacije s EU u pravcu procesa integracija," izjavio je Balaj za SETimes.

Sebë Bytyçi, izvršni direktor Instituta za balkansku politiku, kaže da je taj potez posebno važan zato što je Srbija dobila kandidatski status.

"Pokretanje pregovora o tom sporazumu važno je, jer Kosovo još uvijek nema ugovorne odnose s EU," izjavio je Bytyçi.

Kosovski zvaničnici kažu da se početkom pregovora pruža jasna perspektiva u smislu evropskih integracija.

"Ovaj trenutak u potpunosti se uklapa sa strateškom vizijom naše države da bude članica EU i NATO-a. Evropska unija ispunjava obećanje koje je dala Kosovu pružanjem jasne perspektive za članstvo, i stoga državu Kosovo stavlja na ravnopravnu osnovu sa svim zemljama u regionu," izjavio je premijer Hashim Thaçi prilikom pokretanja pregovora 28. oktobra.

Joost Korte, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije EU za proširenje, izjavio je da će razgovori započeti najkompleksnijim pitanjima, uključujući trgovinu i zakonodavstvo.

Sporazumom će se regulisati odnosi između EU i Kosova u oblasti političkog dijaloga, pravosuđa i unutrašnjih poslova, problematike trgovine, poljoprivrede, društveno-ekonomskog razvoja i okoline.

"Mi smo ugovorili intenzivan kalendar pregovora za službene i tehničke razgovore. Očekujemo da ćemo pregovore zaključiti do kraja proljeća i da ćemo onda započeti s procesom odobravanja usaglašenog teksta u okviru institucija Evropske unije," izjavio je Korte.

Kosovski zvaničnici ne žele gubiti vrijeme u pregovorima o sporazumu.

"Ovim će se obezbijediti osnova za vođenje sastanaka pregovaračkih grupa sa Evropskom unijom, počev od decembra," izjavila je ministrica za Evropske integracije Vlora Çitaku.

Očekuje se da će pregovori o pristupanju zemlje EU trajati od jedne do tri godine, kažu analitičari.

Hysni Fejza iz Grupe mladih lidera Kosova, kaže da će zemlja morati poraditi na nekoliko polja, poput raspodjele vlasti, odgovornosti, efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te usklađivanju zakona s EU.

"Ta poboljšanja imat će direktnog uticaja na živote građana," izjavio je Fejza za SETimes.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bit će prvi sporazum koji će EU potpisati kao pravno lice od Lisabonskog sporazuma, i njega neće morati ratifikovati svaka država-članica pojedinačno.

"EU jasno stavlja do znanja da konačno potpisivanje sporazuma neće imati posljedice po priznavanje Kosova, jer pet država-članica ne priznaje Kosovo," dodaje Bytyçi.

Međutim, Hodaj nije saglasan s tim.

"Kad je u pitanju priznavanje, to znači da će po prvi put sve institucije EU tretirati Kosovo kao poseban subjekt i kao državu, jer će taj sporazum biti potpisan između Evropske komisije i Kosova. Imajući to na umu, mislim da će se time doprinijeti i jačanju međunarodnog pravnog subjektiviteta Kosova," izjavio je Hodaj.