PTK jabuka razdora

Skupština Kosova bila je i jučer prinuđena treći put za redom da odloži sjednicu zbog bojkota opozicionih stranaka i zahtjeva da se na sjednici glasa o prijedlogu vladajuće Demokratske partije Kosova da se razmotri izvještaj o procesu privatizacije (PTK) Pošta i telekom Kosova.

Na početku sjednice šef Poslaničke grupe Demokratske partije Kosova Adem Grabovci zatražio je da se shodno poslovniku prije glasanja o formiranju anketnog odbora koji bi istraživao proces privatizacije na dnevni red postavi izvještaj Vlade o privatizaciji PTK, koji je bio mnogo ranije na dnevnom redu, ali koji je odložen za drugu sjednicu.

Tom zahtjevu su se suprotstavili poslanici opozicije, koji su u trenutku kada je predsjednik parlamenta Jakup Krasniqi zatražio da se glasa o tom prijedlogu, napustili sjednicu.

Predsjedavajući je dao pauzu od 30 minuta kako bi šefovi poslaničkih grupa pokušali da pronađu rješenje, međutim i poslije toga u salu je ušlo samo pedeset poslanika, tako da je zbog nedostatka kvoruma sjednica Skupštine ponovo odložena.