Kosovo je domovina svih njenih građana

Kosovo je suvereno i nezavisno, s međunarodno priznatim teritorijalnim integritetom i niko ne može pretendovati da izmjeni granice u regionu, izjavio je premijer Kosova Hashim Thaçi.

"Sada imamo (briselski) sporazum od 19. aprila (sa Srbijom). Kosovo je multietničko i neće se graditi samo na etničkim osnovama", poručio je Thaçi u intervjuu za državnu bosansku televiziju BHT1.

On je najavio demokratske reforme u oblasti ekonomije, zakonodavstva, politike.

Po njegovim riječima, "Kosovo je domovina svih njenih građana, mjesto u kojem svi uživaju ista prava".

Upitan o tome da li će i kada će Srbija biti spremna da prizna nezavisnost Kosova, Thaçi je kazao da je "sada važno da se radi na normalizaciji odnosa, a doćiće i to vrijeme".

"Sada se treba više razmišljati o budućnosti, nego o tome da ometamo jedni druge", rekao je Thaçi i dodao da su pregovori u Briselu mnogo pomogli i Kosovu, i Srbiji, te i miru i stabilnosti regiona.

"Svaka namjera jedne države da ometa drugu je smetnja samo njoj", kazao je Thaçi o putu zemalja regiona ka EU.

On je kazao da podržava formiranje multietničkih - srpskih, albanskih i drugih zajednica na Kosovu.

Najavio je nove ekonomske podsticaje za sjever Kosova da bi se tamošnji stanovnici "odvojili od problema, pritisaka, ucjena i straha od pojedinaca koji drže tu oblast kao taoca".

U emisiji "Intervju 20" Thaçi je rekao da je "Srbija imala teritorijalne pretenzije prema Kosovu, prema podjeli Kosova i formiranju jedne Republike Srpske, autonomije, i svi ti pokušaji su bili neuspješni".