Mišljenje političkih analitičara

Političke stranke neće odmjeriti snage samo ove nedjelje, 3. novembra, kada će se i održati lokalni izbori, pošto se u više od polovine opština na Kosovu očekuje da idu u drugi krug glasanja, piše list "Zëri".

Prema riječima političkih analitičara, većina velikih glavnih centara će ići u drugi krug, pošto u prvom krugu neće zabilježiti pobjedu, odnosno dobiti više od 50 posto od ukupnog broja glasova.

Adnan Merovci, poznavatelj izbornog procesa, smatra da glavni centri, kao što su Priština, Prizren, Gnjilane, Uroševac, a možda i Mitrovica može ići u drugi krug.

"Apsolutna većina opština će ići u drugi krug, osim nekih opština koje su neosporni bastioni određenog političkog subjekta. U tom smislu, kada je riječ o demokratiji, mislim da to nije bitno, nego naprotiv, to doprinosi tome", rekao je on za list "Zëri".

Prema njegovim riječima, da će mnoge opštine ići u drugi krug glasanja temelji se na činjenici da su mnoge političke stranke dobro konsolidovane i da su stvorile svoje strategije.

S druge strane, Mazllum Baraliu smatra da mnogo ovisi o tome kako će ići izborni proces i da li će on biti fer i demokratski i bez predrasuda.

"U većini opština sigurno je da će se ići u drugi krug glasanja pod preduslovom da izborni proces bude fer, korektan i bez predrasuda. Neki od glavnih centara određeni politički subjekti smatraju vitalnim, neki bastionima, a za neke su eksperiment za naredne parlamentarne izbore, gdje će se pozicionirati svaki politički subjekat, a pogotovo ove prve 3-4 partije. Dakle, biće drugog kruga u većini opština, ukoliko proces bude fer", rekao je Baraliu.

Prema njegovim riječima, na lokalnim izborima 3. novembra biće i raspodjele glasova, pošto, kako je on rekao, ovog puta neće biti klišea i stereotipa, kao što se možda dešavalo povremeno u prošlosti, izbornim procesima, gdje su dvije ili tri velike stranke dominirale u prvom krugu.

"Mislim da će biti raspodjele glasova i glavni faktor ovoga će biti pokret 'Samoopredjeljenje'", ocjenio je on.

Čak i politički analitičar Halil Matoshi procjenjuje da su velike šanse da većina opština na Kosovu ide u drugi krug glasanja, iako je potencirao činjenicu da odlazak u drugi krug glasanja nije barometar političke moći političkih subjekata u zemlji.

"Po mom mišljenju, sve političke stranke od samog početka su prihvatile poraz, pošto nastojanje za odlaskom u drugi krug je jedan plus za politiku kako bi se zadovoljili politički militanti, ali apsolutno ne podrazumijeva i političku moć. U tom pravcu, nastojanje za odlaskom u drugi krug dokazuje nesigurnost političkih partija, koje su ušle u trku za lokalne izbore", rekao je on.

Matoshi je upozorio da je velika greška političkih stranaka koje imaju cilj drugi izborni krug, a ne pobjedu.

"Ukoliko namjeravaju da odu u drugi krug, onda to znači da su one potpuno nesigurne u pobjedu", rekao je on, izražavajući mišljenje da će Priština, Prizren, Gnjilane, Vitina... itd ići u drugi krug.

Prema njegovim riječima, u drugom krugu snage će odmjeriti partija premijera Hashima Thaçija i Ise Mustafe, ali odmjeravanje snaga će biti i između PDK i AAK-a, LDK-a i Pokreta "Samoopredjeljenje"... i dr.

Međutim, kako se približava dan izbora, političke snage u zemlji nemaju "crvene linije" ni za jednog kandidata ako on ode u drugi krug, s izuzetkom "Samoopredjeljenja", koji je izjavio da neće ući u koaliciju sa strankama koje su vladale zemljom u poslijeratnom periodu.