Večeras počinje izborna tišina

Nakon mjesec dana predizborne kampanje danas je svim političkim partijama posljednji dan u kojem mogu da ubjede građane da za njih glasaju, dok sutra počinje predizborna tišina.

Regularnost izbora 3. novembra smatra se od vitalne važnosti, pošto će samo kao takva pomoći nastavku proširenja Kosova prema evropskom putu, ali i to da su do sada tužioci započeli istragu za 10 osoba koji se sumnjiče da su počinili djela u suprotnosti sa Zakonom o lokalnim izborima.

Ovi izbori se po prvi put na Kosovu održavaju u sjevernom dijelu Mitrovice, a biće praćeni od strane velikog broja domaćih i međunarodnih posmatrača. Pripreme za izbore je uradila i Policija Kosova, čiji će pripadnici biti raspoređeni na svim biračkim centrima.

Na osnovu Zakona o lokalnim izborima, biračko tijelo će birati članove opštinskih skupština i predsjednike u svim opštinama. Prema Zakonu o izborima, poglavlje II, član 7, tačka 7.1, svaka opština će biti zasebna izborna jedinica. Istovremeno, biće zastupljena rodna kvota od 30 posto zastupljenosti ženske populacije za odbornike u opštinskim skupštinama.