Izbore će pratiti 99 posmatrača

Piter Palmer, zamjenik šefa posmatračke misije Evropske unije kaže da će lokalne izbore na Kosovu 3. novembra pratiti 99 posmatrača EU i da će preliminarni izvještaj te misije biti objavljen poslije glasanja.

"Cilj misije je da pomogne Kosovu u procesu demokratizacije, da poboljša izborni proces i svojim prisustvom povrati povjerenje građana u izborni proces", rekao je on Tanjugu.

Palmer je objasnio da postoji glavni tim sa sjedištem u Prištini, na čijem je čelu šef EU EOM, poslanik u Evropskom parlamentu Robert Gvaltieri, kao i deset timova posmatrača raspoređenih širom Kosova, koji već mjesec dana nadgledaju čitav izborni proces, uključujući predizornu kampanju, i koji će ostati dok ne bude okončan i drugi krug izbora.

On je dodao da postoje i posmatrači koji su tek od danas raspoređeni na Kosovu i koji će nadgledati proces samo na dan izbora, od otvaranja birališta do prebrojavanja glasova.

Prema njegovim riječima, EU EOM će dati analizu pravnog okvira, kao i medijskog praćenja izbora.

Upitan da li postoji zabrinutost za bezbjednost posmatrača, Palmer je rekao da je glavna briga uvijek njihova sigurnost.

Prema njegovim riječima, posmatrači na sjeveru Kosova rade normalno.

Palmer nije želeo da iznese procjenu dosadašnjeg predizbornog procesa, rekavši da ne želi da prejudicira izvještaj o izborima, koji će EU EOM predstaviti poslije glasanja.

"Pratimo čitav proces i već radimo na izvještaju", kazao je on.

EU EOM ima ukupno 99 posmatrača, među kojima su posmatrači iz zemalja EU, Švicarske i Norveške.

EU EOM, nezavisno i neutralno tijelo, sprovešće svebuhvatnu analizu izbornog procesa i oceniti u kojoj je mjeri proces ispunjavao međunarodne standarde za demokratske izbore.

Analiza uključuje pravni okvir, rad izborne administracije, aktivnosti kampanje kandidata i političkih stranaka, ponašanje medija, glasanje i prebrojavanje glasova, proces žalbi i pritužbi, kao i objavljivanje rezultata.

Preliminarni izveštaj EU EOM biće objavljen 5. novembra, kako je rečeno Tanjugu u Prištini, a početkom iduće godine biće objavljena konačna anliza sa preporukama.