Čak i nadodnade tokom izbora

Što se više oduži proces opštinskih izbora, odnosno priprema i održavanje istih, to se sve više "povećavaju" novčana sredstva na žiro računima članova Centralne izborne komisije (CIK).

Predsjedavajuća Valdete Daka i članovi: Betim Gjoshi, Ilir Gashi, Florian Dushi, Adnan Rrustemi, Nasuf Aliu, Binak Vishaj, Nenad Rikallo, Bajram Ljatifi, Ercan Spat, Blerim Ibrahimi, tokom perioda organizacije izbora u zemlji pa sve do certifikovanja rezultata su plaćeni veoma dobro za posao koji obavljaju.

Pored osnovne plate od 800 eura bruto, odnosno 706 eura neto, koju oni primaju, tokom mjeseca kada se izbori organizuju na njihovim bankovnim žiro-računima im dolazi plus još oko 500 eura, što je ustvari iznos koji se za njih izdvaja kao kompenzacija za posao kojeg obavljaju tokom navedenog perioda.

"Centralna izborna komisija, u skladu datim ovlašćenjima iz člana 63 Zakona br. 03/L-073 za Opšte izbore u Republici Kosovo je donijela odluku o odobravanju dodatne kompenzacije (nadoknade) za članove CIK-a i službenike Sekretarijata CIK-a, kako slijedi, za članove CIK-a 60 posto od osnovne plate", rekao je glasnogovornik ove instirucije, Valmir Elezi.

On pojašnjava da iznos od 60 posto od osnovne plate, kao nadoknada za rad tokom organizacije do cerifikovanja izbora dobija i osoblje Sekretarijata, koje takođe dobija i 60 eura za obrok.

"Nadoknada predstavlja formu stimulacije za intenzivan rad, dodatne aktivnosti, rad tokom vikenda, kao i za prekovremeni rad, vezano za pripreme za Lokalne izbore 3. novembra", naglašava on.

Prema njegovim riječima, trenutna zarada šefa CIK-a je 1000 eura, ali ona dobija samo polovinu, odnosno 500 eura (427.50 eura neto), jer je njena plata u ovoj instituciji sekundarna a ne primarna.

"Bruto plate članova CIK-a je 800 eura, a neto je 706,20 eura. Jedan član CIK-a je odustao od plate iako po zakonu on može koristiti pola plate", objasnio je on.

Prema službenicima Centralne izborne komisije, članovi ove institucije primaju niske plate u odnosu na druge institucije, koje su nezavisne, odnosno, CIK ima prosječnu najnižu platu u odnosu na druge nezavisne institucije.

Ali, uprkos tome, ako se samo obračuna mjesečna plata devet članova ove institucije (jer jedan od njih ne uzima platu, i predsjedavajuća dobija samo pola plate), proizilazi da samo u toku godine na plate članova ove institucije, CIK troši 86.400 eura, a zajedno sa godišnjom platom predsjedavajuće, Valdete Daka (6000 eura) ova suma iznosi preko 92.400 eura.

S druge strane, ukoliko se uvrsti i nadoknada za posao koji rade za tri mjeseca koliko može trajati proces organizacije izbora, njihovo održavanje i objavljivanje rezultata, devet članova CIK-a i njihova predsjedavajuća "opterećuju" državni budžet za još oko 13.500 eura.

Troškovi od preko 105 hiljada eura godišnje od strane članova CIK-a samo na plate i "prekovremeni rad" od strane pripadnika civilnog društva vidi se kao težak teret budžetu zemlje.

Koordinator programa u KDI-u (Kosovski demokratski institut), Valmir Ismaili, kaže da članovi CIK-a ne obavljaju neki veliki posao, koji bi opravdao ove troškove.

"Obrazloženje članova CIK-a je da oni rade mnogo više nego van izbornog perioda, ali u stvari ja imam kontra argument. Ako pogledate, CIK je više održao sastanaka prije dva-tri mjeseca kada su dobijali samo osnovnu platu, nego što sada održavaju sastanke. To znači da ovo nije opravdano", rekao je on.

Prema njegovim riječima, većina članova ove institucije imaju i druge poslove i istovremeno rade i u Centralnoj izbornoj komisiji, a samim tim zarađuju više.

"Ako se pogleda period kada nema izbora, oni se sastaju jednom u dvije-tri nedjelje, nemaju neki veliki posao, tako da ukoliko dobije 700-800 eura za dva-tri sastanka, koliko se održavaju tokom mjeseca, i pogleda se prosječna plata na Kosovu, proizilazi da oni dobijaju mnogo više", podvlači on.

Daka dobija 900 eura od sekundarne plate

Iako u Centralnoj izbornoj komisiji, predsjedavajuća ove institucije, Valdete Daka, dobija sekundarnu platu, odnosno 500 eura koliko iznosi polovina osnovne plate, dodatak za rad tokom organizacije održavanja izbora i certifikovanja rezultata ona ustvari dobija kao da bi uzimala primarnu platu.

List "Zëri" je uspio da vidi listu plata članova CIK-a, gdje se jasno vidi da joj se navedena nadokanada obračunava na osnovnu platu, odnosno, 60 posto od 1000 eura, a ne na sekundarnu zaradu, što bi bilo 60 posto od 500 eura. Kao rezultat toga je da njena neto plata (osnovna plata i nadoknada) ukupno iznosi više od 900 eura.