Održavanje izbora može doći u opasnost

Kandidat za gradonačelnika Mitrovice Adrijana Hodzić smatra da će Srbija i poslije izbora nastaviti da finasira institucije poput zdravstva i prosvjete na Kosovu.

Hodzić je u intervjuu Radiju Kontakt plus u Mitrovici ocjenila da misli da neće biti nikakvih problema za Srbiju da nastavi da finansira sjever Kosova ili bilo koju drugu opštinu na Kosovu.

"Ustavom je ta mogućnost predviđena, finansiranje nije zabranjeno, komunikacija sa bilo kojom opštinom u regionu uključujući i Srbiju nije zabranjena. Insistira se na transparentnosti, a transparentnost je nešto što ne bi trebalo da bude problem bilo kome", rekla je ona.

Hodzić je istakla da je Zajednica srpskih opština dogovorena Briselskim sporazumom, da će biti konstituisana i da planira da usko sarađuje sa Zajednicom jer to, kako je ocjenila, može biti vrlo važan organ za sve opštine na sjeveru Kosova.

O budućoj vlasti mislim da će odlučiti isključivo glasovi birača, kazala je ona izražavajući uvjerenje da će svi građani sjevernog dijela Mitrovice i sjevera Kosova uključujući i srpsku zajednicu shvatiti ozbiljnost situacije.

"Nadam se da će svi shvatiti da imaju šansu i odlučiti da ipak učestvuju na lokalnim izborima što je njihovo demokratsko pravo i obaveza. Ovom prilikom ih sve pozivam da savjesno glasaju i odaberu ljude koji će braniti njihove interese", kazala Hodzić.

"Predstojeći izbori su od historijskog značaja jer su dogovoreni između dva premijera, ovo je momenat kada građani učešćem na izborima i savjesnom odlukom ustvari učestvuju u kreiranju sopstvene budućnosti", ocjenila je Hodzić koja je i direktorka Administrativne kancelarije vlade Kosova u Mitrovici.

"Ova Kancelarija, po njenoj ocjeni, je osnov za novu opštinu Sjeverna Mitrovica koja će biti formirana nakon izbora 3. novembra. Zakoni po kojima će raditi sve opštine na sjeveru Kosova su precizirani Briselskim sporazumom i to je upravo onaj sistem koji funkcioniše u Administrativnoj kancelariji, nakon izbora i odabira gradonačelnika moj zadatak će biti da novom gradonačelniku predam Administrativnu kancelariju", rekla je ona.

Osvrćući se na incidente koji su se nedavno dogodili u Mitrovici Hodzić je ocjenila da oni imaju veze sa bojkotom i svim onim akacijama protiv održavanja novembarskih izbora.

Ona je u intervjuu za list "Epoka e re" rekla da je sjever Kosova nesiguran za slobodno kretanje, a kamoli za neku predizbornu kampanju. Prema njenim riječima ovoj nesigurnosti doprinose radikalne strukture.

Ona je rekla da ukoliko domaće i međunarodne instirucije ne preduzmu neku djelatnost, onda može doći do rizika za održavanje izbora.

"Ukoliko se ne promjeni i ne preduzmu neke mjere, onda može doći do opasnosti za neodržavanje izbora", rekla je Hodžić za list "Epoka e re".

Također je dodala da se građani na sjeveru suočavaju sa konstantnim pritiscima da ne izađu na izbore.