Zbog učešća na predizbornom skupu

Bekim Çollaku, savjetnik premijera Kosova, potvrdio je za RSE da je ministru za Kosovo u Vladi Srbije Aleksandru Vulinu zabranjeno da danas uđe na Kosovo zato što se prilikom posljednje posjete nije pridržavao kriterijuma kosovskih vlasti.

"Vulinu je za danas zabranjen ulaz na Kosovo zato što je 14. oktobra učestvovao na jednom predizbornom skupu. On je podnio zahtjev preko kancelarije EU, taj zahtjev je proslijeđen nama, mi smo donijeli negativnu odluku zato što se nije pridržavao kriterijumima tokom njegove posljednje posjete Kosovu”, kazao je Çollaku.
Vulin je tog 14. oktobra učestvovao u predizbornom skupu 'Srpske' u Goraždevcu i tom prilikom rekao: "Ne dajte da vas dijele, da vas svađaju, da vas plaše. Ne dajte da unose crv rasprave i sumnje među vama. Nema se oko čega raspravljati i sumnjati. Nema života bez aktivnog učešća države Srbije. A sada, država Srbija ima pravo i obavezu da aktivno učestvuje na prostoru KiM".
Kosovske vlasti su Vulinu odobrile posjetu ako je religijskog karaktera. On je tog dana posjetio prvo Pećku patrijaršiju pa je onda otišao u Goraždevac na politički skup.
Vulin je trebalo danas sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović da boravi na Kosovu.
Çollaku je potvrdio da je ministarki energetike odobrena posjeta Kosovu.