Izvještaj o napretku Kosova

Izvještaj o napretku Evropske komisije o Kosovu je jako dobar i pozitivan, izjavio Samuel Žbogar, šef kancelarije EU na Kosovu.

Izvještaj o napretku Evropske komisije o Kosovu je jako dobar i pozitivan, izjavio je Samuel Žbogar, šef kancelarije EU na Kosovu. Žbogar je na konferenciji za novinare održanoj nakon što je zvanično predao Izvještaj o napretku predsjednici Kosova, premijeru i predsjedniku Skupštine Kosova, ocijenio da je Kosovo mnogo uradilo u posljednjih 12 mjeseci. On je prvo izdvojio dobru dinamiku u procesu evropskih integracija što je dovelo do odluke zemalja članica Evropske unije da se 28. oktobra otpočnu pregovori EU i Kosova o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
"Očekujemo veoma intenzivne pregovore, očekujemo da se oni završe na proljeće iduće godine što je jedan veoma ambciozan dnevi red, ali mi vjerujemo da ćemo biti u stanju da napravimo to i vjerujemo da je Kosovo spremno za pregovore, a struktura postoji", kazao je Žbogar.
On je istovremeno napomenuo da "Kosovo treba da poboljša svoju konkurentnost i poslovno okruženje, kao i da podrži privatni sektor kako bi se smanjila nezaposlenost".
Samuel Žbogar, koji je i specijalni predstavnik EU za Kosovo, kazao je da je Kosovo poboljšalo odnose sa Srbijom putem dijaloga koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.
"Kosovo je aktivno i konstruktivno radilo na postizanju vidljivog i održivog poboljšanja u odnosima sa Srbijom: aprila je zaključen 'Prvi sporazum o načelima za normalizaciju odnosa', dopunjen maja planom primjene. Imamo i skoro održavanje lokalnih izbora na cijelom Kosovu po prvi put, 3. novembra i ono što je Kosovo postiglo je i da se sve više srpska zajednica uključuje u Kosovo. Vidimo da se radi na pronalaženju rješenja za sve zajednice kako bi se one osjećale kao u svojoj kući", kazao je Žbogar.
On je kazao da Evropska komisija već pruža finansijsku pomoć za primjenu različitih sporazuma postignutih u okviru dijaloga, te da je u pripremi i paket pomoći u iznosu od 15 miliona eura.
Kosovo, takođe, ide u pravcu bezviznog režima, istakao je Žbogar i dodao da se EU nada da će naredne godine biti pozitivan izvještaj što se tiče tog procesa.
"Vidjeli smo da je Kosovo usvojilo nekoliko zakona, koji su bili potrebni za proces liberalizacije viza, veoma važan zakon o azilu, za trgovinu ljudskim organima, zakon o političkim partijama i druge", ocijenio je Žbogar.
On je kazao da je ostalo još nekoliko otvorenih pitanja na kojima treba raditi, a među njima je dalja normalizacija odnosa sa Srbijom i rad na jačanju demokratskog upravljanja, što se, prije svega, odnosi na lokalne izbore u novembru koji treba da budu slobodni, pravedni, transparentni I bez krađa.
Prema riječima Žbogara, Kosovo mora da nastavi i rad na jačanju vladavine zakona i da pruži konkretne dokaze o rezultatima postignutim u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe napominje da što se tiče nasilnih incidenata protiv medija i pripadnika manjinskih zajednica, uključujući i LGBT zajednicu, policija i pravosuđe bi trebalo da osiguraju temeljnu i brzu istragu, adekvatno gonjenje i kažnjavanje počinilaca.
Na kraju svoje prezentacije, šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu čestitao je Kosovu na "očuvanju i jačanju šireg političkog konsenzusa o svojoj evropskoj perspektivi".