Evropska komisija

Kosovo je ostvarilo napredak u normalizaciji odnosa sa Srbijom, ali postoje ozbiljni problemi kada je riječ o vladavini zakona, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i zaštiti manjina, piše u godišnjem izvještaju Evropske komisije, koji će zvanično biti predstavljen sutra.

"Kosovo je ostvarilo historijski napredak", kaže se u zaključku izvještaja o Kosovu u koji je Tanjug imao uvid.

Dalje se, gotovo identičnim riječima kao i o izvještaju o Srbiji, vlasti na Kosovu pohvaljuju zbog sklapanja Briselskog sporazuma i napora u njegovom sprovođenju.

Komisija, međutim, konstatuje da je na sjeveru Kosova bilo otpora sprovođenju Briselskog sporazuma.

"Uzdržanost i inkluzivan pristup prištinskih vlasti spriječili su eskalaciju", piše u izvještaju u kome se ističe da je i Beograd u ovoj stvari odigrao pozitivnu ulogu.

"Nakon sklapanja Sporazuma, srpske policijske stanice koje su operisale na sjeveru su zatvorene, a policajci zaposleni na Kosovu su prestali da dobijaju plate iz Srbije; srpski sudovi više ne procesuiraju predmete sa Kosova, a lokalne skupštine u četiri opštine na sjeveru su raspuštene", kaže se u izvještaju.

Pominje se i ubistvo pripadnika EULEX-a kod Zvečana počinjeno 21. septembra, uz napomenu da su i kosovske i srpske vlasti oštro osudile taj zločin.

EK u dokumentu podsjeća da Kosovo ovog mjeseca treba da počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i prodruživanju, sa idejom da se završe na ljeto 2014.

Kada je riječ o ispunjavanju političkih kriterijuma, Komisija je uočila napredak u vezi sa donošenjem neophodnih zakona, ali je mišljenja da treba uložiti mnogo napora da se oni sprovedu i da taj proces treba pažljivo nadzirati.

"Kosovo treba da pruži konkretne dokaze da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala prioritetna i u tom smislu ojača kako zakone, tako i njihovu primjenu", piše u izvještaju, u kome se vlasti na Kosovu pozivaju da u potpunosti sarađuju sa EULEX-om, uključujući i specijalni tim koji istražuje navode o trgovini organima.

"Političko miješanje u pravosudni sistem izaziva ozbiljnu zabrinutost", navodi Komisija, ukazujući da vlasti treba da oštro odgovore na napade na sudije, tužioce i pravne institucije. Sem toga, kaže se dalje, neophodno je uvesti sistem zaštite nosilaca pravosudnih funkcija i svjedoka, a u sudovima zaposliti više pripadnika manjina.

Komisija je izrazila zabrinutost i zbog manjkavosti u zaštiti manjina, a pogotovo zbog Roma, Aškalija i Egipćana, za koje se kaže da su u posebno teškoj situaciji. Vlastima na Kosovu je upućena kritika i zbog učestalih napada na pripadnike LGBT populacije, čiji vinovnici po pravilu ostaju nekažnjeni.

EK dalje poziva Prištinu da istraži i fizičke napade na novinare i upozorava da se komplikovana procedura u zaštiti osnovnih ljudskih prava mora uprostiti da bi se efikasno primjenila.

U izvještaju se kaže da je ekonomska kriza pogodila kosovsku privredu manje nego druge zemlje u okruženju, pa je u 2013. čak konstatovan rast BDP-a od 1,6 odsto. Sa druge strane, nedostatak vladavine zakona, kriminal i korupcija spriječavaju ulazak stranih investicija, koje jedino mogu da smanje izuzetno veliku nezaposlenost, kaže Komisija.

Godišnji izvještaji EK o napretku Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Turske biće zvanično predstavljeni sutra u okviru takozvanog paketa o proširenju.