Strukture ostaju takve još dugo vremena

Lokalni izbori 3. novembra, za koje se procjenjuje da će se održati po prvi put na čitavoj teritoriji Kosova, najvjerojatnije će se morati održati bez prethodnog ukidanja ilegalnih struktura na sjeveru zemlje.

Nespremnost Srbije da ispoštuje rok predviđen u sporazumu, a koji je bio kraj ovog mjeseca, je doveo do toga da i sami lideri kosovskog pregovaračkog tima izraze svoju zabrinutost spram srpskog nemara. Oni su posljednjih dana izražavali dozu "čuđenja" zbog nedjelovanja države Srbije i štoviše zatražili su od Brisela da izvrše pritisak na njih, piše list "Kosova Sot".

Poznavaoci političkih i sigurnosnih pitanja, ali i opozicija kažu da nema razloga čuđenju, jer će ove strukture ostati takve još dugo vremena. Oni su čak izjavili da će novembarski izbori dovesti do njihove legitimnosti bez ikakvog pitanja njihovog gašenja, a što više izgleda kao sam formalni proces.

"Nisam veliki optimista da će one biti ugašene. Čak i ako se održe izbori, u strukturama koje proiziđu iz njih će ponovo biti ljudi iz paralelnih struktura, koji će opet račun polagati državi Srbiji. Igraće istu ulogu. Ista metodologija", rekao je poznavalac  pravnih pitanja, Ramadan Kelmendi.

U međuvremenu, stručnjak po pitanju sigurnosni Naim Maloku kaže da činjenica nepoštovanja sporazuma od strane Srbije nije nešto što kosovska strana nije očekivala, jer će Srbija poštovati sporazum onoliko koliko je u obavezi pod pritiskom međunarodnog faktora.