Sekretarijat CIK-a

Šef Sekretarijata CIK-a, Enis Halimi, izjavio je jučer da je od oko 40.000 prijava koje su podnijete do sada razmatrano 11.282, od kojih su samo 276 odobrene, dok su druge odbačene.

"Do sada je putem pošte primljeno 39.940 aplikacija, od njih je 11.282 prošlo provjeru. Od tog broja 276 aplikacija je verifikovano, dok je  11.008 odbačeno. Proces je u toku", rekao je Halimi.

"Proces verifikacije prava na upis u glasačke spiskove se nastavlja. Mislim da ćemo vrlo brzo imati detaljan izvčeštaj o tome", dodao je Halimi.
 
Iako u CIK-u nisu naveli razloge za odbijanje toliko velikog broja prijava za upis u glasačke registre, dnevnik "Koha ditore" je ovih dana pisao o tome da je iz Srbije posljednjeg dana roka za prijavu, 17. septembra, stiglo oko 35.000 falsifikovanih prijava.

Većina od tih prijava je potpisala ista osoba, na prijavama ima i falsifikovanih datuma izdavanja identifikacionih dokumenata, datuma rođenja i datuma važenja dokumenta, pa čak i promjene prebivališta.
 
Članica CIK-a Valdete Daka je od sekretarijata zatražila da nakon pregleda svih prijava CIK-u dostavi detaljan izvještaj koliko je prijava stiglo iz kog mjesta van Kosova, njihovu validnost i razloga zbog kojih su odbijeni.
Izvor: Koha.net