Situacija je zabrinjavajuća

Kosovo se nalazi na prvom mjestu u Evropi po upotrebi antibiotika krvnim putem, a također je među prvih deset evropskih zemalja po upotrebi antibiotika oralnim putem.

Podaci su objavljeni na dvodnevnoj radionici na temu "Otpor prema antibioticima", koja je počela u Prištini.

Prema istraživanju koje je sproveo Nacionalni institut za javno zdravlje oko upotrebe antibiotika na Kosovu, proizilazi da je upotreba antibiotika zabrinjavajuća. Stoga u ovom slučaju ministar zdravlja Ferid Agani je rekao da bi trebalo raditi ozbiljnije kako bi se promjenila dosadašnja praksa na Kosovu, izvještava RTK.

"Spomenute dvije činjenice, jedna da je Kosovo u prvih deset u Evropi po upotrebi antibiotika, a čak na prvom mjestu u Evropi za intravensko korištenje antibiotika, su zabrinjavajuće", rekao je on.

"Otpornost na antibiotike može uzrokovati smrt, tako da Ministarstvo zdravlja ovim projektom čini maksimalne napore da se realizuju reforme u zdravstvu", rekao je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani.

Ministar Agani je rekao da se radi i da će doći do reformi u ovom pravcu jer se mora promjeniti aktuelna praksa koja postoji na Kosovu.

Projekt je podržan od strane Evropske unije, Svjetske zdravstvene organizacije, Ministarstva zdravlja, kao i nekih međunarodne organizacija koje djeluju na Kosovu.