Od dužnosnika po selima pa sve do najviših nivoa

Više od dvije hiljade dužnosnika na Kosovu sumnjiče se da su bili korumpirani u toku posljednje dvije godine, piše danas list "Koha Ditore". Od službenika po selima pa sve do najviših dužnosnika u Vladi, su bili predmet istrage zbog zloupotrebe položaja i uzimanja mita.

Dvije hiljade i 307 državnih službenika su provjerili tužioci Kosova od januara 2012. godine do juna ove godine.

Protiv većina ovih osigurani su dokazi da su zloupotrebili službeni položaj djelovanjem protiv zakona.

Nekoliko od tih predmeta uspjeli su da završe i u sudovima. Samo 187 slučajeva je završilo kaznenim presudama, a isto toliko je oslobođeno optužbi.

Glasnogovornica državnog tužilaštva Liridona Kozmaqi, je rad tužilaštva prikazala brojkama.

Broj krivičnih prijava koje je tužilaštvo podiglo pokazuje da je zloupotreba službene dužnosti kao krivično djelo dotaklo sve nivoe vlasti, piše list "Koha Ditore".

"Nadležni tužioci su tokom 2012. godine radili na 643 krivične prijave u kojima je bilo uključeno 1670 osoba, a koja su se ticala krivičnih djela protiv zloupotrebe službene dužnosti - korupcije, gdje ulaze i krivična djela podmićivanja", rekla je Kozmaqi.

Sa svim ovim brojem krivičnih prijava, veoma mali broj državnih službenika je kažnjeno. Glasnogovornica Kozmaqi je kazala da su tokom 2012. godine tužioci dobili 14 presuda sa krivičnim nalozima, 24 presude su odbijene, 15 presuda je bilo oslobađajućih, 105 presuda okrivljenih, 4 presude sa mjerama obavezne primjene.