Peti međunarodni Filmski Festival u Prištini

Počeo peti međunarodni Filmski Festival "Pri Film-Fest“ u Prištini. Među prikazanim filmovima i bosansko-slovenačko-hrvatski film "Halimin put“.

Peti međunarodni Filmski Festival ,,Pri Film-Fest“ koji je ovih dana počeo u Prištini, u svom zvaničnom programu ima 49 filmova iz čitavog svijeta koji će u toku sedam dana biti prikazani u različitim intervalima, a pobjednici će biti nominovani u nekoliko kategorija. Programski sadržaj ovogodišnjeg ,,Pri Film Festa“ biće izuzetno zanimljiv te će za ljubitelje filma sa Kosova i gostiju iz inostranstva biti vrlo zanimljivog i sadržajnog programa. Direktor ovogodišnje filmske edicije Vjosa Berisha je na jučerašnjoj press konferenciji za novinare održanom na improvizovanom novinarskom pultu u centru Prištine, između ostalog, istakla:
„Svi dugometražni filmovi biće premijerno prikazani za ljubitelje sedme umjetnosti sa Kosova koji će biti nominovani u sedam kategorija dok će po tri najbolja filma biti u tri kategorije biti nagrađena. Ovo je dakle jedini filmski festival na Kosovu gdje se prikazuju međunarodni dugometražni filmovi. Ostali programi na Festivalu koji će zaintrigirati ljubitelje filmske umjetnosti su i pomenuti dokumentarni program kao i specijalni programi, tj. prikazivanje dodjela nagrada najboljim filmovima sa poznatih svjetskih filmskih festivala poput onoga u Kanu, Berlinu ili dodjele nagrada Oskar u Americi sa komentarima poznatih filmskih stvaraoca sa Kosova i njihovih gostiju“, istakla je Berisha.
Ona je dodala da se na Festivalu, po prvi put, nalazi i jedan film iz Rusije, a takođe su zastupljene kinematografije iz Gruzije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, BiH, Srbije i sa afričkog kontinenta kao i mnoge druge.
„Poseban fokus ovogodišnjeg 'Pri Film Fest-a' je prikazivanje četiri filma iz Latinske Amerike te promocije njihove kinematografije te izuzetnu zahvalnost dugujemo onima koji su pomogli promociju tih filmova, a to su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Kosovo, Ambasada Norveške kao i Savjetništvo i Ambasada Velike Britanije na Kosovu“, naglasila je Vjosa Berisha.
Organizatori "Pri Film Fest-a“ ocjenjuju da je ovaj Festival od velike važnosti za kosovsku kinematografiju, ne samo zbog prikazivanja međunarodnih i svjetski poznatih dugometražnih filmova već na Kosovo dolaze i mnoga ugledna i poznata svjetska imena iz svijeta kinematografije te svojim iskustvom i znanjem pokušavaju da uspostave saradnju sa ovdašnjim filmskim stvaraocima tj glumcima i producentima kosovskog filma.
Potrebno je istaći da je u okviru ovog filmskog festivala, dakle u protekle četiri godine, osnovan Forum koji je sada sastavni dio Festivala. Ovaj Forum sačinjavaju kinematografi  iz pet država koji osim Kosova sačinjavaju i Makedonija, Albanija, Crna Gora i Srbija. Takođe se u okviru Festivala, kako ističu organizatori, od ove godine realizuje i program "Le te Jete - Neka živi“, koji se realizuje u saradnji sa Ambasadom SAD na Kosovu.
Što se tiče država u okruženju, juče je prikazan poznati film ,,Halimin put“ koji se radio u koprodukciji BiH, Slovenije i Hrvatske hrvatskog reditelja Arsena Antona Ostojića (inače hrvatski kandidat za Oskara) koji je privukao veliki broj gledalaca a to je, kako ističu mnogi mediji u okruženju, snažna i emotivna priča koja je izazvala dosta reakcija na Balkanu ali i šire. Film je snažna i emotivna priča inspirisana istinitim događajem, a prati Bosanku Halimu koja nakon rata u BiH pokušava pronaći posmrtne ostatke ubijenog sina. Protagonisti filma koji su nastupili na mnogim filmskim festivalima ističu kako je film uspio barem djelimično aktualizirati pitanje na hiljade nestalih u ratu na prostoru bivše Jugoslavije i podsjetiti na teške i tragične sudbine ljudi na balkanskim prostorima.
Ovogodišnje izdanje "Pri Film Festa“ podržano je od strane Raiffaisen Banke, IPKO, Ministarstvo za Kulturu, Omladinu i Sport Vlade Kosova, Ministarstvo za Evropske Integracije Vlade Kosova, Ministarstvo Dijaspore Vlade Kosova kao i ambasade SAD, Norveške te mnogih drugih. Festival će trajati do 28. ovog mjeseca kada će se i dodjeljivati nagrade za najuspješnije filmove sa Festivala u mnogim različitim kategorijama.