Strah od zloupotrebe

Centralna izborna komisija (CIK), prijenos glasova za lokalne izbore 3. novembra 2013 povjerila je kompaniji G&H, koja je pobijedila na tenderu ove institucije u iznosu od 70 hiljada eura.

Na tenderu objavljenom od strane CIK-a za transport osjetljivog i neosjetljivog materijala za izbore učestvovale su dvije kompanije, gdje je najviša cijena iznosila oko 90 hiljada eura.

Granite Cakiqi, direktor kompanije G&H, koja je izabrana od strane CIK zbog niže ponude, rekao je za list "Zëri" da njegova kompanija po treći put dobija ovakav tender.

"Mi smo dobili ovaj tender po treći put. Imamo najbolje reference od strane CIK-a. Tokom rada koje smo uradili na prethodna tri izbora nismo imali nijedan prigovor i zbog toga smo ponovo dobili ovaj tender", rekao je Cakiqi.

Dok Cakiqi kaže da nije bilo pritužbi na rad kojeg su ranije izvršavali, mediji su izvijestili o jednom slučaju bez presedana, koji se desio u selu Zlakućane u opštini Klina, kada je policija pronašla jednu glasačku kutiju za koju se vjeruje da je pripadala izbornom procesu održanom 17. novembra 2010. godine.

Šef Sekretarijata CIK-a, Enis Halimi, rekao je listu "Zëri" da nije upoznat o odabiru najpovoljnije kompanije za transport osjetljivih i neosjetljivih materijala za lokalne izbore koji se trebaju održati 3. novembra 2013. godine, a ni o historijatu pobjedničke kompanije.

"Nemam što reći", rekao je kratko Halimi.