Četvrti put zaredom

Ove godine uhapšeno je 150 osoba i identifikovano je 48 žrtava koje su odmah stavljene pod zaštitu. Te cifre nažalost govore o prisutnosti ove vrste modernog ropstva i u našoj zemlji, kazao ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova počelo je danas nacionalnu kampanju protiv trgovine ljudima pod nazivom “Otvori oči”. Kampanja za informisanje javnosti, koja će trajati mjesec dana, održava se četvrti put zaredom. “Otvori oči” je kampanja koja je usmjerena na djecu, mlade i žene koji su žrtve ili potencijalne žrtve seksualne eksploatacije, rada i prosjačenja, prenosi Anadolu Agency.
Zamjenik ministra MUP-a Kosova i nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Saša Rašić je, označavajući početak kampanje istakao da je prioritet Vlade Kosova borba protiv trgovine ljudima.
“Kosovo je odlučno krenulo ka Evropi i na tom putu se moramo suočiti sa svim izazovima, a jedan od izazova je poštovanje ljudskih prava i očuvanje ljudskog dostojanstva svih, a borba protiv trgovine ljudima je upravo to. U tom smjeru preduzeli smo konkretnije i adekvatnije korake u smislu veće spremnosti podizanja kapaciteta naših institucija da bismo postigli što viši nivo efikasnosti u borbi protiv ove pojave”, kazao je Rašić.
Prema njegovim riječima, posebna pažnja je posvećena usavršavanju pravne strukture u skladu sa evropskim standardima, prije svega u procesu kažnjavanja krivaca.
Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je istakao da je trgovina ljudima u porastu svuda u svijetu, pa je neophodno angažovanje svih da se ta negativna pojava iskorijeni. Rexhepi je kazao da je i Vlada Kosova maksimalno angažovana u borbi protv trgovine ljudima i organizovanog kriminala.
“Samo ove godine uhapšeno je 150 osoba i identifikovano je 48 žrtava koje su odmah stavljene pod zaštitu. Te cifre nažalost govore o prisutnosti ove vrste modernog ropstva i u našoj zemlji”, kazao je ministar Rexhepi.
On je dodao da je uz sve napore domaćih i inostranih institucija, potrebno partnersto i kosovske javnosti u borbi protiv trgovine ljudima, te da građani treba da sarađuju sa vlastima i da prijavljuju slučajeve trgovine ljudima ukoliko ih primijete.
Thomas Gnochi, predstavnik EU na Kosovu, naglasio je da kampanja nazvana “Otvori oči” ima za cilj da se građani informišu da mogu prijaviti trgovinu ljudima, kako bi se taj  fenomen spriječio i da je za prijave otvorena nacionalna linija 080011112.
Kosovski i međunarodni zvaničnici su se nakon konferencije pridružili djeci iz svih zajednica Kosova, koja su izvela simboličan performans ispred Vlade Kosova, na Trgu Skenderbeg. Djeca su formirala “ljudski krug protiv trgovine ljudima”, koji simbolizuje da samo zajedničkim radom  može razbiti okruženje koje iskorištava djecu i mlade. Pedesetak djece i zvaničnici su potom prolaznicima dijelili brošure o kampanji “Otvori oči”.