90 posto stanovništva Kosova je islamske vjere

Izbori u okviru Islamske zajednice Kosova pokazuju jasne razlike između dvojice vodećih kandidata.

Novembarski izbori na kojima će se odlučivati o vodstvu Islamske zajednice Kosova (BIK) formiraju se kao izbor između ekstremističkog klerika koji želi ostati na vlasti i umjerenog učenjaka koji je bio teško pretučen zbog iznošenja umjerenih pogleda.

Muftija Naim Tërnava, koji je prošlog mjeseca bio na čelu izmjena u Ustavu zajednice kako bi se mogao kandidirati za treći petogodišnji mandat, ima suparnika u Xhabiru Hamitiju, koji je bio predsjednik BIK-a do 20. augusta, kad je naglo smijenjen od strane tijela koje je odobrilo kandidaturu Tërnave za treći mandat.

Hamitijeva smjena temelji se na tome da je on odstupio s jednog sastanka, ali o toj priči se vodi spor. On se usprotivio Tërnavinom pokušaju da mijenja ustav.

"Ti radikali (vehabije), ili takozvani selefije, uvezeni su iz drugih zemalja, s velikim sredstvima i s prostorom koji su im omogućili čelnici BIK-a, i oni su pronašli prostor za prodor u kosovsko društvo putem različitih pojedinaca i organizacija, preuzimajući kontrolu nad džamijama i različitim radnim mjestima na teritoriji Kosova putem skrivene koalicije, koja je sad otvorena, između Naima Tërnave i njegovog klana i tih radikalnih grupa," izjavio je za SETimes Osman Musliu, umjereni imam iz Drenasa.

Prema procjenama, 90 posto stanovništva Kosova je islamske vjere.

Hamiti, koga su u kući 2008. teško premlatila petorica muškaraca zbog njegove podrške umjerenom tradicionalnom islamu, bio je i jedan od sedam umjerenih učenjaka koji su nedavno smijenjeni s Fakulteta islamskih nauka u Prištini. On je svoju kandidaturu najavio 9. augusta, rekavši da će biti transparentan i imati jasnu i stabilnu viziju.

"Prije svega, ja ću pokušati osigurati pravni status BIC-a, jer je to trenutno nepostojeća organizacija i njeni radnici nisu uopće prijavljeni," saopštio je Hamiti novinarima, dodajući da bi država trebala stvoriti mostove sa zajednicom, uključujući i njen status i finansije. Hamiti je izjavio da je bolje da država finansira vjerske zajednice nego da nema nikakve kontrole nad njihovim prihodima.

Tërnava nije govorio o skorašnjim dešavanjima. Njegov savjetnik Vedat Sahiti, saopćio je za SETimes da je prerano raspravljati o potencijalnim kandidatima za muftiju.

"Službeno za sad niko nije kandidat osim ako neko ne izrazi volju, ali to (ga) ne čini neizbježno kandidatom, bez prijedloga foruma i institucija BIK-a," izjavio je Sahiti za SETimes.

Kosovsko Vijeće za zaštitu ljudskih prava i sloboda objavilo je saopćenje u znak protesta što su Hamiti i njegove pristalice bili žrtve prijetnji i nasilja.

"Nepostupanjem, nedistanciranjem od prijetnji i hutbi nekih imama koje najmanje imaju veze s religijom, BIK nije ispunila obaveze kao vrhovni organ po pitanjima vjere na Kosovu i izgleda da se ona profilira kao stranka koja ima isključivu svrhu da stiče i zadržava moć po svaku cijenu i što je duže moguće," kaže se u saopštenju vijeća.

Jedna druga islamska organizacija, Islamski pokret ujedinjenja (LISBA), saopćila je da neće dozvoliti da Hamiti predvodi islamsku zajednicu.

"Mi uvjeravamo muslimanske vjernike Kosova i tumača Xhabira Hamitija da je to potpuno neprihvatljivo i da (mu mi) nećemo ni po koju cijenu dozvoliti da dođe na čelo Islamske zajednice Kosova kao jedine islamske vjerske institucije na Kosovu…," kaže se u saopštenju te organizacije.

Rasprave oko BIK-a i njegove uloge prevazišle su granice Kosova. Lider Islamske zajednice za Preševo, Bujanovac i Medveđu Nexhmedin ef. Saqipi optužio je Tërnavu i njegove pristalice da ometaju rad vjerskih organizacija u Preševskoj dolini.

"BIK, umjesto da radi u svrhu izbornog procesa i mijenja svoj status u skladu s nezavisnošću Kosova, postupa ilegalno, ometajući rad vjerske organizacije u Preševskoj dolini, bez povlačenja svojih delegata, koje često navodi na to da šire pometnju i zastrašivanje u ovoj oblasti i šire," izjavio je Saqipi za preševski portal "Jehona Islame".

Neki analitičari potaknuli su BIK da preuzme ulogu kojom bi promovirala mir i toleranciju.

"To su vrijednosti u koje vjeruje narod Kosova i filozofija rada te važne vjerske institucije na Kosovu trebala bi biti zasnovana na tim vrijednostima. Samo tom filozofijom osigurava se da će Kosovo i njegov narod nastaviti putem izgradnje i razvoja," izjavio je za SETimes Valon Murtezaj, profesor za međunarodne pregovore na Fakultetu za menadžment IESEG u Parizu.

Ramadan Ilazi, izvršni direktor Kosovskog instituta za mir, izjavio je za SETimes da se Islamska zajednica Kosova sve više angažira u politici.

"Ona preuzima ulogu koja joj ne pripada, ugrožavajući najdragocjenije vrijednosti kosovskog društva, vjersku toleranciju," izjavio je Ilazi, dodavši kako BIK "pokušava prebaciti lojalnost kosovskih Albanaca s nacionalnog na vjerski identitet."

Musliu je izjavio da u okviru BIK-a ima imama koji su zainteresirani za to da se stanje popravi, ali da se to ne može uraditi bez odobrenja zakona o vjerama u kosovskom parlamentu.

"Mi smo u vremenu kad nam je potrebno transparentno vodstvo koje ima jasne dugoročne ciljeve," izjavio je Musliu. "Međutim, ponovo želim naglasiti da uprkos tim radikalnim pokretima koji su aktivni na Kosovu, pretežna većina kosovskih imama i vjernika ostaju odani islamskom učenju i kulturi koje slijedimo već mnogo stoljeća."