Taksa iznosi 150 eura

Kako bi se mogao odreći državljanstva Kosova potrebno je platiti 150 eura. Broj onih koji to urade nije mali, iako suma novca koja se treba platiti, prema njihovim riječima izgleda velika.

Prema službenim statističkim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, budžet Kosova za četiri i po godine popunjen je za više od 2 miliona eura od taksi koje su platili Kosovari koji su tražili da se odreknu državljanstva.

"Taksa za odrasle iznosi 150 eura, dok administrativna taksa za maloljetnike, odlukom ministra Bajrama Rexhepija iznosi 50 eura. Ovo se može smatrati  minimalnim iznosom pošto u mnogim zemljama u regionu ova taksa je znatno veća", rekla je Rroksana Qarri, direktorka Ureda za informiranje u MUP-u, piše list "Tribune".

Prema statističkim podacima, od 2009. godine do 30. juna 2013. godine, 16.099 osoba se odreklo kosovskog državljanstva, uključujući i maloljetnike. Svi oni prije nego su dobili potvrdu da više nisu državljani Kosova su platili taksu od 150 eura za odrasle i 50 eura za maloljetnike, što ukupno iznosi 2.093.000 eura.