Transparentnost ključna za funkcionalne dogovore

Još je nejasno šta su se premijeri Kosova i Srbije Hashim Thaçi i Ivica Dačić stvarno dogovorili, kaže Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik Koha ditore.

Bajrami je za "Danas" rekao da osim izjava poslije sastanaka, koje su bile veoma šture, ne znamo sadržaje postignutih dogovora.
On ističe da "nešto znamo u vezi s telekomunikacijama, pošto je srpski premijer malo govorio o tome, a gotovo ništa o energetici“. 
"Mislim da je skandalozno da se postignuti dogovori drže u tajnosti, i za to nisu odgovorni samo premijeri Thaçi i Dačić, već i EU, koja posreduje u pregovorima. Građani obje zemlje moraju znati sadržaj dogovora kako bi sami zaključili kakav je kompromis postignut i šta tačno dobijaju time“, navodi Bajrami. 
Prema mišljenju sagovornika lista Danas, transparentnost je ključna za funkcionalne dogovore. 
"Za većinu na Kosovu je važno da se jasno vidi kako dogovori iz Brisela nisu omogućili Beogradu da na mala vrata proturi etničku podjelu na Kosovu, kao i da se problem sjevera riješi, jer imamo drugih problema napretek - od korupcije, loše ekonomije, manjka sloboda, pa do problema nefunkcionalne pravne države i niskog stepena demokratije“, komentariše Agron Bajrami.