Duge kolone na granicama

Nakon što je Makedonija uvela takse za ulazak Kosovara, Kosovo je odlučilo blokirati sve makedonske proizvode.


Ministrica trgovine i industrije u kosovskoj Vladi Mimoza Kusari-Lila saopštila je kako je službena Priština donijela odluku blokirati ulazak svih proizvoda iz Makedonije na Kosovo, a odluka će stupiti na snagu u ponoć između nedjelje i ponedjeljka.
"Za svu robu iz Makedonije bit će dodatnih pristojbi i na taj način odgovaramo na djelovanje Skoplja", potvrdila je ministrica Kusari-Lila te najavila kako će odluka važiti do postizanja dogovora sa Skopljem.
Makedonska Vlada danas je uvela naplaćivanje taksi građanima Kosova za ulazak u Makedoniju kojima je vlasnik svakog automobila obavezan platiti po pet eura za prelazak makedonske granice, svaki kamion i autobus po 10 eura, a svaki Kosovar po dva eura.
Takvu odluku Vlada Makedonije donijela je prije dva dana kao odgovor na embargo koji je službena Priština uvela na određene proizvode iz Makedonije, a pošto je prethodno Skoplje ograničilo uvoz pšenice s Kosova.
Već treću godinu uzastopno makedonska Vlada blokira brašno i pšenicu s Kosova, što je u suprotnosti sa sporazumom CEFTA-e.
Iako je bilo najavljeno da će takva odluka biti ukinuta 2. septembra, odluka o pšenici je još uvijek na snazi, dok je ukinuta za brašno.

Duge kolone na granicama

Zbog novouvedenih pristojbi, na graničnim prijelazima između Kosova i Makedonije stvorile su se duge kolone vozila, koja čekaju da prijeđu granicu.
Uvođenje pristojbe za ulazak u Makedoniji uslijedilo je nakon što je kosovska Vlada ograničila uvoz nekih makedonskih proizvoda.
Za Makedoniju, Kosovo je važno tržište, a ukupna robna razmjena između dvije zemlje u 2012. godini iznosi 308 milijuna eura, sa suficitom na makedonskoj strani.
Stigle su i prve reakcije s Kosova, pa je zamjenica premijera Kosova, ujedno i ministrica trgovine i industrije, Mimoza Kusari-Lila mjere koje je poduzela Makedonija ocijenila apsurdnim.
Rekla je kako su te mjere protiv svih europskih normi, kao i protiv dobrosusjedskih odnosa te dodala da kosovska strana neće postaviti pristojbu reciprociteta građanima Makedonije. 
"Kosovska Vlada vrši konzultacije o našim idućim postupcima. Naravno da oni na ovaj način ne mogu postaviti ultimatume kosovskoj Vladi. U protivnom, možemo proširiti listu zabranjenih roba na kosovskom tržištu koja su porijeklom iz Makedonije“, najavila je kosovska vicepremijerka.
Izvor: Al Jazeera