Prebacivanje odgovornosti

Kao jedinoj preživjeloj iz nesreće u Restelici, Amseri Reki data su mnoga obećanja. Kuća, zemljište i novac bila su samo neka od obećanja od strane institucija. I tada predsjednica države, Atifete Jahjaga je izjavila da će izdvojiti 10 hiljada eura za porodice koje je zadesila ova katastrofa.

"Predsjednica će izdvojiti 10 hiljada eura iz fonda Ureda predsjednice kako bi pomogla hitnim potrebama porodicama pogođenim katastrofom u selu Restelica", stoji u saopštenju objavljenom od strane Predsjedništva dana 12.02.2012. na dan kada se desila tragedija, piše list "Koha Ditore".

Njegovatelj Amsere Reke je bio njen djed Kamber. On je rekao da Amsera joj uvijek ništa nije dobila od Predsjedništva niti od ostalih koji su obećali takvu pomoć.

Sekretar Ureda predsjednice, Fahri Breznica je priznao da ova sredstva nisu data porodicama iz Restelice, ali je rekao da za kašnjenje nije odgovorno Predsjedništvo.

"Ured Predsjednice je kontaktirao nadležne službenike u opštini Dragaš. Čak je i jedna delegacija iz Ureda Predsjednice posjetila Skupštinu opštine Dragaš kako bi se ovo pitanje riješilo, odnosno kako bi se vidjelo postoji li neko vijeće ili formiran fond za ovaj slučaj, gdje bi obećana sredstva mogla biti uručena", rekao je Breznica.

U međuvremenu, gradonačelnik Dragaša, Selim Jenuzi kaže da on može govoriti samo u ime obećanja koje je dala opština, a ne obećanja koje su dale druge institucije.

Osim predsjednice i ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi je Amseri obećao da će izgraditi kuću. Međutim, Amserin djed je rekao da ništa nije učinjeno povodom ovih obećanja.