Svakim danom pozicija Kosova se slabi

Direktor Instituta KIPRED, Ilir Deda izjavio je da se među građanima Kosova stvara utisak da proces razgovora o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije omogućava da Srbija kontroliše procese na Kosovu i da to svakim danom slabi poziciju Kosova.

U izjavi za portal "Telegrafi" Deda je rekao da je takav utisak počeo da se stvara od trenutka kada je Kosovo u procesu razgovora sa Srbijom prihvatilo da Kosovo bude predstavljeno sa fusnotom, koja je statusno neutralna spram statusa Kosova.
 
"Među građanima Kosova se stvara utisak da nova država još uvijek nije nezavisna od Srbije i da Beograd diktira i kontroliše unutrašnje procese na Kosovu", rekao je Deda.
 
On je ocijenio da zemlje velike petorke treba da odgovore na izjave srpskih zvaničnika da će lokalni izbori biti statusno neutralni i da će poslije biti formirane srpske institucije koje će biti neutralne prema državi Kosovo.
 
"Ako zemlje petorke reaguju na svaki zakon (koji se donosi) čak i na probleme koji su sasvim tehnički, potrebno je da reaguju i na izjave srpskih zvaničnika. Treba da objasne da li će biti institucija i zajednica srpskih opština i da li će one biti neutralne u odnosu na nezavisnost Kosova", rekao je Deda.
 
Prema njegovim riječima, Vlada Kosova koju predvodi Demokratska partija Kosova (PDK), može da sanira posljedice stvorene dijalogom sa Srbijom i dodao da krivicu za stanje u kojem se trenutno nalazi Kosovo snosi i dio opozicije.