Nestanak granice na Ibru

Prirodno je da pobjedi beogradska opcija u srpskim opštinama na Kosovu, smatra Rada Trajković, poslanica u Skupštini Kosova. Ona ocjenjuje da će na predstojećih lokalnim izborima glavni rivali među srpskim subjektima biti Samostalna liberalna stranka (SLS) i Građanska inicijativa Srbija. SLS je partija koja učestvuje u kosovskoj vlasti i na centralnom nivou, dok Građansku inicijativu Srbija podržava Beograd.

"Glavna konkurencija će biti lista podržana i koja je dio Vlade Kosova, premijera gospodina Thaçija, zato što će oni koristiti resurse vlasti, logistiku vlasti i pokušaće na taj način da lobiraju. S druge strane, organizovani Srbi podržani od Vlade iz Beograda i oni će imati logistiku države Srbije, imaće takođe resurse sa kojima će moći da se suprotstave i tu će se suštinski narod opredjeljivati", kaže Rada Trajković.

Prema njenoj ocjeni, kvalitet ovih izbora je to što više neće biti monopola u predstavljanju Srba, koji je do sada imala Samostalna liberalna stranka. Drugi kvalitet je, kaže ona, stvaranje Zajednice srpskih opština dogovorene u Briselu.

"Prirodno je da pobjedi beogradska opcija, ali ono što očekujem da će biti kvalitet ovih izbora, to je u stvari stvaranje Zajednice srpskih opština, gdje će najvjerovatnije biti predstavnici sjevernih opština, ali će biti i predstavnici ispod Ibra. Ja bih voljela da ispod Ibra budu masovniji predstavnici liste koja je podržana od Beograda, jer smo do sada imali jedan zaista loš projekt za Srbe na Kosovu. Imali smo Samostalnu liberalnu stranku koja je promovisala majorizaciju, asimilaciju i neutralizaciju srpskog identita i na sjeveru smo imali radikalizam, koji se stalno suprotstavljao suštinski i sve više udaljavao sjever i jug", kaže Rada Trajković u razgovoru za Agenciju Anadolija (AA).

Ona navodi da su Srbi sa sjevera, koji su se prijavili za izbore i koji su na neki način prihvatili da se intergrišu u institucije Kosova, umjerenija opcija.

"Umjereni na sjeveru, umjereni na jugu napraviće, ja očekujem, jednu umjereniju opciju na tom zajedničkom planu i polako ćemo početi da promovišemo u stvari jednu normalnu opciju koja treba da ponudi opstanak i nestanak te granice na Ibru, makar što se tiče Srba, a mislim i na sveobuhvatnu stabilnost ovog prostora", ističe Rada Trajković.

Iako će Beograd, Priština i međunarodna zajednica imati svoje interpretacije situacije, Srbi sa sjevera Kosova će svojim izlaskom na izbore ipak investirati u kosovske institucije, ocjenjuje Rada Trajković. Ona očekuje da će izlazak Srba na sjeveru biti manji nego na jugu, ali da će to biti dovoljno da se legalizuju i legitimizuju institucije na sjeveru i ljudi koji budu vodili te institucije.

Upitana kako vidi rad srpskih institucija na Kosovu nakon izbora, Rada Trajković kaže da očekuje da situacija bude relaksiranija nego do sada i da ne bude problema sa administracijom koju je izmišljala Priština.

Ona ističe i da se pomalo plaši svih ovih integrativnih procesa i mogućnosti da uklanjanje srpskih institucija sa Kosova povuče i veliki broj Srba u Srbiju.

"U tom smislu željela bih da se zaista razume da ekonomska stabilnost i ekonomski suverenitet svake srpske individue ili porodice, bude prioritet kod rješavanja svih ovih problema koji podrazumijevaju procese standardizacije institucija koje ostaju unutar okvira Kosova, pa samim tim i institucije koje podrazumijevaju zdravstvo, obrazovanje i ostale", kaže poslanica "Jedinstvene srpske liste" u Skupštini Kosova, Rada Trajković.