Prvi put na izbore koje organizira Priština

Do sada se prijavilo 85 subjekata za lokalne izbore, rok ističe u ponoć; Prvi put poslije 2000. godine lokalni izbori bit će održani na cijeloj teritoriji Kosova.

U Centralnoj izbornoj komisiji Kosova (CIK) do 18.30 sati primljeno je ukupno 85 aplikacija političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima 3. novembra, potvrdila je za agenciju Anadolija (AA) direktor CIK-a za registraciju stranaka Miradije Mavriqi.
Prvi put poslije 2000. godine lokalni izbori bit će održani na cijeloj teritoriji Kosova.
Mavriqi je kazala da je među tim subjektima 25 političkih partija, te dvije koalicije, 12 nezavisnih kandidata i 46 građanskih inicijativa iz svih zajednica Kosova.
Prema njenim riječima, aplikacije dostavljene nakon 18.30  još uvijek nisu procesuirane.
Istovremeno član CIK-a iz srpske zajednice Goran Zdravković potvrdio je za AA da je oko 19.30 CIK-u predata jedinstvena srpska izborna lista "Građanska inicijativa Srbija", koju podržava Beograd, a za učešće na kosovskim lokalnim izborima za opštine južno od reke Ibar.
"Građanska inicijativa Srbija" ima kandidate za ukupno deset opština na Kosovu, šest za predsjednike opština južno od Ibra i četiri za predsjednike opština na sjeveru Kosova. 
Zajednička lista Srba za opštine na sjeveru Kosova će, kako se očekuje, biti predata predstavnicima Misije OEBS-a na Kosovu.
Za opštinu Gračanica kandidat je Branimir Stojanović, koji je i šef Biroa vladine Kancelarije za Kosovo u Gračanici.
Kandidat za opštinu Štrpce je Ivan Redžić, za opštinu Klokot Srećko Spasić, za opštinu Parteš Dragan Nikolić, Novo Brdo Svetislav Ivanović, a za Ranilug Gradimir Mikić, koji je i sadašnji načelnik te opštine.
Listu "Građanska inicijativa Srbija" podržao je zvanični Beograd i na njoj se nalaze kandidati za odbornike i načelnike više stranaka koje imaju centrale u Beogradu.
Prijavljene su i tri crnogorske liste.
Rok za prijavu subjekata za lokalne izbore 3. novembra ističe večeras u ponoć.