Pregaziš mladića i slobodan si

Jedan od najvažnijih dogovora koje su tokom pregovora u Briselu postigli premijeri Kosova i Srbije, jeste Zakon o amnestiji. On je u međuvremenu i usvojen u Skupštini Kosova, i čeka se da se o njemu izjasni Ustavni sud. Ideja je prije svega bila da se njime zaštite kosovski Srbi koji su radili u institucijama Srbije. Ali na Kosovu su ga shvatili mnogo šire, stoji u reportaži "Deutsche Welle-a".

Hamdi Rrustemi i njegova žena izgubili su sina prije četiri godine. Labinot je imao 21 godinu kada je pregažen. Umjesto dozvoljenih 40, vozač se kretao brzinom od 108 km/h.
 
Do danas nema pravosnažne presude, a Rrustemi se i dalje bori sa svojom tugom.
 
"Naše komšije nas još uvijek žale. Znaju koliko nam je teško. Naravno, pozdravljaju nas, ali nas i izbjegavaju. A mi moramo nekako da izdržimo", govori on za "Deutsche Welle".

Rrustemi hoće da nam pokaže grob svog sina. On se već tri godine bori za pravdu. Vozač je osuđen na četiri i po godine u zatvoru, ali nikada nije odslužio kaznu.
 
"Zato što je imao vezu. U ovoj zemlji, sve može da se uradi preko veze. Kada imaš novac, kada imaš moć - za tebe nema zakona", kaže kroz suze Rrustemi.
 
Bezakonje pod okriljem EU
 


Vozač koji je izazvao nesreću zaista ima dobre veze. Nekada je bio gradonačelnik, i to iz vladajuće partije. Za njega izgleda važe posebna pravila.

Misija EULEX-a pokušava da dokaže građanima Kosova da su pred zakonom svi jednaki, a to traje već godinama. Ali, sav njihov trud ugrožava novi zakon o amnestiji.
 
Zakon je osmišljen za sjever Kosova, gdje strane trupe s mukom obezbjeđuju mir i bore se protiv kriminala. Jedan od uslova Beograda za početak pregovora sa Prištinom bila je amnestija za protivnike vlasti na sjeveru.
 
Poslanici su se odlučili za jedinstven zakon, ne samo za Srbe na sjeveru, već za osuđenike na cijelom Kosovu, pa i za sebe same. Elita Kosova je duboko umiješana u kriminal, korupciju i utaju poreza.
 
Ipak, kako bi se postigao trajni mir između Srbije i Kosova, EU je insistirala na uvajanju ovog zakona.