Terete po pet tačaka optužbe

Danas su EULEX-ov i tužilac iz Mobilne tužilačke jedinice i Državni tužilac iz Osnovnog tužilaštva u Prištini podigli optužnicu protiv troje kosovskih građana zbog učešća u napadu na Kosovo 2.0 koji se dogodio 14. decembra 2012. god. u Crvenoj dvorani Omladinskog i Sportskog Centra.

Optuženi se terete po pet tačaka u skladu sa starim zakonom: Kršenje ravnopravnog statusa građana Kosova (član 158, stav 1); Sprečavanje ili ometanje javnog skupa (član 173); Nanošenje lakših tjelesnih povreda (član 153); Podsticanje nacionalne, rasne, vjerske ili etničke mržnje, razdora ili netolerancije (član 115, stavovi 1 i 3) i Nanošenje štete pokretnoj imovini (član 260, stavovi 1 i 2). Na posljednje dvije tačke optužnice uticaće Zakon o amnestiji ukoliko taj zakon stupi na snagu nepromijenjen.
U isto vrijeme, EULEX-ovo tužilaštvo je završilo tri druge istrage u slučaju Kosovo 2.0. Dva slučaja se odnose na uvrede i stoga predstavljaju slučajeve civilne prirode. Žrtve u tim slučajevima su obaviještene o odluci i pružena im je informacija o mogućnosti otpočinjanja građanske parnice, ukoliko to žele. U drugom slučaju istraga nije dovela do ustanovljavanja identiteta počinilaca.
Istraga u slučaju Kosovo 2.0 ukupno se sastoji od sedam zasebnih slučajeva, od kojih su tri slučaja završena. Istraga je još uvijek u toku. Tužilaštvo poziva građane Kosova da prijave informacije koje mogu dovesti do identifikovanja više počinilaca. Fotografije osoba osumnjičenih za napad na Kosovo 2.0, koji se dogodio 14. decembra prošle godine možete pronaći na sajtu Kosovske policije.