Na sjednici CIK-a odlučeno kako će izgledati

Nakon jučerašnje sjednice Centralne izborne komisije Kosova utvrđeno je kako će izgledati izborni listići za predstojeće izbore 3. novembra.

Kako je juče odlučeno na sjednici CIK-a, na glasačkim listićima koji će se naći na biračkim mjestima biće logo Centralne izborne komisije bez državnih obilježja Kosova, što je smetalo srpskoj strani. Kako je prenio portal "Tribuna", ovakva odluka CIK donijeta je većinom glasova.

Protiv ovog prijedloga bili su članovi CIK-a iz Samoopredjeljenja i Alijanse za novo Kosovo Behxheta Pacollija, koji je u koaliciji sa Hashimom Thaçijem.

Sa 7 glasova za, 2 protiv i 2 uzdržana ovaj organ je odlučio da glasački listići za lokalne izbore budu jedinstveni za cijelu teritoriju Kosova, bez državnih simbola, nego samo sa logoom CIK-a

Podsjetimo, uklanjanje državnih simbola Kosova bio je preduslov za učešće Srba na lokalnim izborima na Kosovu. Ranije je CIK produžio rok za registraciju stranaka na izborima, dok se ne donese odluka o izgledu listića.

Agencije jutros prenose da je na srpskoj listi, koju podržava i zvanični Beograd, za kosovske lokalne izbore poznato šest kandidata za gradonačelnike u opštinama južno od Ibra.

U Gračanici će kandidat biti aktuelni gradonačelnik Branimir Stojanović, koji je prethodno bio izabran na tu funkciju na izborima 2009. godine. Kandidat u opštini Štrpce je Ivan Redžić, u Klokotu Srećko Spasić, Partesu Dragan Nikolić, Novom Brdu Svetislav Ivanović i u Ranilugu kandidat za gradonačelnika na sprskoj listi biće Gradimir Mikić.