97 posto zahtjeva bude odbijeno

"Većina zahtjeva za azil imaju socijalni i ekonomski razlog i 97 posto njih bude odbijeno. Kraj putovanja često je povratak na Kosovo. Situacija zapošljavanja u Francuskoj ne pruža ponudu rada za sve osobe koje namjeravaju pronaći posao. Inače nedostaje nam smještajnih kapaciteta za azilante progonjene iz političkih razloga, kao što je primjer slučaj sirijskog naroda. Ubrzo bi se trebao okončati ovaj fenomen, jer ugrožava liberalizaciju viznog režima za Kosovo", navodi u intervjuu za list "Kosova sot" Thierry Repentin, francuski ministar zadužen za evropske poslove koji je u posjeti Kosovu.

Govoreći o aktualnoj zabrinutosti Francuske zbog situacije u Evropi, Repentin je kazao da je njihova glavna briga nastavak preorijentacije Europe, za koju su angažirani prije više od godinu dana radi podržavanja uravnoteženog i ambicioznog pristupa:

"Svakako da se pokušaj oporavka javnih financija treba nastaviti, ali se trebaju i stvroiti uslovi za ekonomski rast i zapošljavanje na našem kontinentu", rekao je Repentin. On je rekao da su iz tog razloga predložili provođenje Pakta ekonomskog rasta u vrijednosti od 120 milijardi eura, koji danas proizvodi značajne efekte.

"Zbog toga, radimo ruku pod ruku s našim njemačkim partnerima za postizanje ovog cilja: Ako uzmemo novi primjer, 30. maja, zajedno smo uspostavili doprinos rasta i zapošljavanja, s jedne strane, i s druge strane, uspostavom Ekonomske i monetarne unije. Ovaj poticaj francusko-njemačkog cilja za tako jake i odlučne prioritete omogućava sve više konkretnih rezultata. Ja ću navesti samo jedno: Inicijativa za zapošljavanje mladih će omogućiti mobilizaciju 6 milijardi eura tokom naredne dvije godine u regionima gdje je nivo nezaposlenosti veći od 25 posto" , rekao je Repentin.