Odluka Ministarstva rada i socijalnog staranja

Minimalna plata na Kosovu se kreće od 130 do170 eura, a ne 65 posto od prosječne plate zatražene od strane Ekonomskog i socijalnog vijeća. Ovu odluku je donijelo Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Ovo ministarstvo podržava ideju da porodiljsko odsustvo bude 9 mjeseci, 3 mjeseca se plaća od strane vlade, 3 od strane poslodavca i 3 mjeseca bude neplaćeno. Ove korake nije podržao predsjednik Ekonomskog i socijalnog vijeća, Aljush Sejdiu.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije prihvatilo prijedloge Ekonomskog i socijalnog vijeća za odobrenje porodiljskog i minimalnu platu na Kosovu, prenosi KTV.

Ministar rada Nenad Rašić, rekao je da je za minimalnu platu odlučeno da bude 130 do 170 eura i to na osnovu ekonomske situacije.

Što se tiče vremena za porodiljsko, Rašić je izjavio da ministarstvo na čijem je on čelu podržava porodiljsko odsustvo, koje će biti isplaćivano tri mjeseca od države, 3 mjeseca od poslodavca i plata bi bila 220 eura, a ne kao što je do sada bila 140 eura.

On je najavio da će tim promjenama, koje će se u roku od tri godine mijenjati i na onosvu kojeg će država moći vidjeti koliki je tačan broj povećanja broja zaposlenih žena.

Međutim, ovim odlukama i prijedlozima nije se složio predsjednik Ekonomskog i socijalnog vijeća.

Ovo savjetodavno tijelo na zadnjem sastanku je predložilo Vladi da minimalna plata iznosi 65 posto od prosječne plate, a da porodiljsko odsustvo bude 9 mjeseci i da ono bude plaćano pola od strane Vlade, a druga polovina bude plaćana od strane poslodavca.