Počeo registraciju birača i prikupljanje prijava u Srbiji

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) smatraju da OSCE na Kosovu sprovodi "ilegalne i nezakonite" aktivnosti vezane za predstojeće lokalne izbore, jer se odvijaju bez odluka komisije, objavio je u ponedjeljak list "Koha ditore".

Predstavnici Komisije naveli su da je OSCE "ilegalno" i bez odluke te komisije počeo registraciju birača i prikupljanje prijava u Srbiji, navodi "Koha ditore".

Misija OSCE-a na Kosovu još nije sklopila formalni sporazum sa CIK-om o lokalnim izborima, zakazanim za 3. novembar, iako je to obavezna da uradi prema briselskom sporazumu, piše list.

"Odbijanje CIK-a da dozvoli dopunske nadležnosti van uloge posrednika bilo je razlog da OSCE ne uđe u tehnički sporazum sa CIK-om. Ovo ipak nije smetalo OSCE-u da počne izborne operacije na terenu. Počinjanje ovih operacija, bez odluke CIK-a, njeni članovi vide kao nezakonite", navodi taj list.

Članovi radne grupe komisije za sprovođenje sporazuma ocijenili su da OSCE oklijeva zato što ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i traži dopunska ovlašćenja u odnosu na zadatke koje je dobio u Briselu.

Zvaničnici OSCE-a koji su počeli da rade na terenu odbili su da navedu razloge zbog kojih nije postignut sporazum, ali su izrazili spremnost da sporazum bude zaključen.

Radna grupa zadužena za izradu tehničkog sporazuma sa OSCE-om nije sa tom organizacijom sklopila sporazum.