Kompromisom do sporazuma

Nekoliko dana prije nego što Centralna izborna komisija odluči o sadržaju glasačkih listića, lideri najvećih partija u zemlji su se složili sa zahtjevom Srbije da na glasačkim listićima za predsjednike opština i za odbornike Skupštine opština ne budu simboli Republike Kosovo.

Ipak lideri PDK, LDK, AAK i AKR insistirali su da amblem Republike Kosovo ostane na izbornom materijalu i kompromisno su se dogovorili o novom obliku izbornog materijala. Prema sporazumu kojeg su politički lideri postigli u subotu popodne, izborni materijal za izbore 3. novembra će se sastojati od jedne koverte i dva glasačka listića, piše list "Tribuna".

"Pošto je u interesu Kosova održavanje izbora na sjeveru i integracija tog dijela zemlje, mi ne treba da insistiramo da na svakom papiru koji proizvodimo budu simboli države (Kosovo). Našli smo izuzetno dobru sredinu i simboli će biti na fajlu, (koverti ili omotu) u kojima će biti glasački listići za odbornike i gradonačelnike opština", rekao je jedan od učesnika sastanka koji je želeo da ostane anoniman.

Prema drugom učesniku sastanka, predstavnici političkih stranaka su se obavezali da zaključke sa susreta prenesu svojim predstavnicima u CIK-u Kosova i da obezbjede da takva odluka prođe na sastanku komisije kada se bude odlučivalo o izgledu glasačkih listića.

U CIK-u se nastavlja postupak izbora kompanije koja će izraditi glasačke listiće. Rok za prijavu lista za izbore je 4. septembar.