Uloženo oko 300 miliona američkih dolara

Kosovo je među zemljama u regiji rangirano na zadnjem mjestu u pogledu stranih direktnih investicija. Prema posljednjem izvještaju Konferencije Ujedinjenih nacija za razvoj (UNCTAD), u prošloj godini Kosovo je jedino rangiran neposredno prije Makedonije i Slovenije. S druge strane, zvaničnici kažu da je trend ulaganja počeo rasti u ovoj godini.

Strane direktne investicije na Kosovu, koje su znatno opale kao rezultat globalne krize, već su počeli bilježiti rast. U prvom kvartalu ove godine, prema podacima Centralne banke, strane investicije dostigle su cifru od 60 miliona i 100 hiljada eura, što je povećanje od 6,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Ali, u godišnjem izvještaju Konferencije Ujedinjenih nacija za razvoj, Kosovo je rangirano među posljednjim zemljama u regiji u pogledu investicija. Međutim, vladini zvaničnici kažu da suprotno.

"Na osnovu godišnjeg izvještaja Konferencije za razvoj Ujedinjenih nacija, Kosovo je u boljoj poziciji u pogledu direktnih stranih ulaganja u 2012. godini u odnosu na Makedoniju i Sloveniju koje je ostavilo iza sebe na osnovu dotoka stranih investicija", rekla je portparol Ministarstvo trgovine i industrije, Arta Istrefi.

Istrefi je za Radio Kosova rekla da se Vlada Kosova još od 2011. godine zalaže za reformu, a to je pojednostavljenje procedure i stvaranje boljih uvslova za poslovanje. Istovremeno, za privlačenje investicija poduzela je niz aktivnosti, u skladu s investicijskom strategijom, uključujući i brojne konferencijama u inostranstvu.

Ove godine su, prema riječima Istrefijeve također izvršili i direktne razgovore s renomiranim svjetskim kompanijama.

"Ove godine uskoro očekujemo da dobijemo Zakon za promociju i zaštitu stranih ulaganja, što će biti garancija za sva preduzeća da dođu na Kosovo, stvaramo i finaliziramo slobodne ekonomske zone u Mitrovici i Đakovici", rekla je ona.

Inače, prema izvještaju Konferencije za razvoj Ujedinjenih nacija za 2012. godinu, u zemljama Jugoistočne Evrope prošle godine strane investicije iznosile su ukupno 4,3 milijarde američkih dolara. Na Kosovu je uloženo oko 300 miliona američkih dolara, a u Makedoniji 135 miliona dolara. U međuvremenu najbolje rangirana u regiji Jugoistočne Evrope je Hrvatska sa 1,25 milijardi, a poslije nje Albanija sa 957 miliona američkih dolara.