Zasada nijedna prijava sa sjevera Kosova

Kancelarija za registraciju političkih partija i ovjeru u Centralnoj izbornoj komisiji je potvrdila da je mnogo političkih subjekata, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata podiglo dokumentaciju kako bi aplicirali za ovjeru učešća na lokalnim izborima koji će se održati 3. novembra. I Srbi iz opština na sjeveru Kosova su podigli potrebnu dokumentaciju koja se treba popuniti radi učešća na izborima, prenosi portal "Tribuna".

S druge strane, Miradije Mavriqi, koja je na čelu Kancelarije za registraciju političkih partija i ovjeru u CIK-u izjavila je u četvrtak za list, da broj onih koji su donijeli popunjena dokumenta za ovjeru je još uvijek veoma mali, a da sa sjevera još uvijek nije donesen nijedan.

“Ne, do sada nije aplicirao nijedan nezavistan kandidat, nijedna građanska inicijativa i nijedan politički subjekat sa sjevera Kosova. Dokumentaciju za ovjeru su uzeli mnogi i sa sjevera. Ne možemo reći tačan broj pošto se dokumentacija za registraciju i ovjeru skida i sa internet  stranice CIK-a", rekla je Mavriqi.

Također je i Radio-televizija Vojvodine (RTV) emitovala prilog o registraciji birača za lokalne izbore na Kosovu, u kojem se vidi da se na formularu za registraciju nalazi i grb Kosova.

"Na formularu za registraciju birača na Kosovu, u lijevom i desnom uglu, postoji grb Republike Kosovo, a u zaglavlju dokumenta nalazi se i natpis Republika Kosovo. Formular je ispisan na albanskom i srpskom jeziku", naveo je RTV.