Pisanje lista "Koha Ditore" o ubistvima na Kosovu

Kako piše list "Koha Ditore", Shkumbin Mehmeti, koji je osuđen na 30 godina zatvora, i trenutno služi kaznu u zatvoru Dubrava, sada kaže da je spreman svjedočiti u EULEX-u za šest ubistava, od kojih su tri politička.

On je osuđen za ubistvo dvojice policajaca - jedan UNMIK Policije i jedan Policije Kosova, koji su se desili za vrijeme razmjene vatre u blizini Podujeva. Za ovaj slučaj u to vrijeme su uhapšeni Nazim Kadriu, Arben Ahmeti, Arsim Rashiti, Jeton Sylejmani, Osman Kelmendi, Florim Ejupi, Xhait Kosumi, Faik Shaqiri, Nezir Kelmendi, Irfan Ademi, Xhafer Zymberaj i Bajram Kiqmari.

Svi su pušteni nakon intervencije na sudu Stivena Shuka, koji je tada bio zamjenik glavnog administratora UNMIK-a, i Ibrahima Kelmednija, jednog od bivših čelnika LPK-a, tvrdi sada Mehmeti.

"Možda će me oni ubiti, ali više neću da ćutim", rekao je on za list "Koha Ditore".

"Bio sam dio velike kriminalne grupe koja se bavila ubistvima, krijumčarenjem droge, pljačkama, krađama, eksplozijama i otmicama", kaže dalje Mehmeti, koji je osuđen za slučaj kidnapovanja sina jednog kosovskog biznismena, za čije su oslobađanje tražili dva miliona eura.