Kompromis na vidiku

Ramush Haradinaj izjavio da je izgled glasačkih listića u nadležnosti CIK ali da se može "progutati" kompromis poput izostavljanja simbola Kosova, prenosi RTK.

To je neophodno, kako je objasnio Haradinaj, koji je lider Alijanse za budućnost Kosova, jer su velike političke implikacije učešća Srba sa sjevera na izborima.

To je prvi put da je neko od lidera političkih partija javno rekao da izgled glasačkih listića za lokalne izbore na sjeveru ne treba da predstavlja problem.

Premijer Kosova Hashim Thaçi i lideri drugih političkih partija su do sada izjavljivali da je to ovlašćenje Centralne izborne komisije.

Lider najveće opozicione stranke, Isa Mustafa je izjavio da izbori nemaju smisla ako na njima nema državnih simbola Kosova.

Za simbole države Kosovo se izjašnjava i pokret "Samoopredjeljenje", dok se članica vladajuće koalicije - Alijansa novo Kosovo još nije izjasnila o tom pitanju.

Predsjednica CIK Valdete Daka je juče izjavila da će se o pitanju izgleda glasačkih listića odlučiti na sastanku CIK-a, većinom glasova.