Mogućnost odstranjenja izbornim zloupotrebama

Novembarski izbori će biti pod posebnom prismotrom, jer će oni biti prvi u 14 godina koji će obuhvatiti cijelo Kosovo. Za nadzor nad izborima 3. novembra na Kosovu bit će potrebno oko 21.000 povjerenika.

S krajnje presudnim izborima koji predstoje Kosovu, članovi Centralne izborne komisije jamče da povjerenicima koji su bili pod istragom ili osuđivani za manipulacije procesom na izborima iz 2010. neće biti dozvoljeno da rade na glasanju 3. novembra.

Predsjedavajuća Valdete Daka kaže da oni već imaju listu imena onih koji su se bavili izbornim zloupotrebama, što će pomoći da se spriječi njihov ponovni angažman.

"Niko od onih povjerenika čija smo imena dobili od Pravosudnog vijeća, Državnog tužilaštva, ali i onih koji su bili povezani [s istragama za prevare] neće biti imenovan za člana opštinskog vijeća niti za člana izbornog vijeća," izjavila je Daka za SETimes.
Preko 200 povjerenika je osuđeno ili je još na optuženičkoj klupi, dok je protiv preko 1000 njih vršena istraga zbog navodnog učešća u izbornim prevarama.

Novembarski izbori će biti pod posebnom prismotrom, jer su ovo prvi u 14 godina koji će obuhvatati cijelo Kosovo. Srbe na sjeveru Kosova podstiču i Priština i Beograd da glasaju na tim izborima; očekuje se da će uspješni izbori bez spornih elemenata pomoći objema zemljama na putu ka evropskim integracijama.

Leon Malazogu, šef Instituta Demokratija za razvoj (D4D), koji radi na analizi i istraživanju izbornih procesa, skeptičan je povodom toga da je izborna komisija u poziciji da može prikupiti čist spisak novih povjerenika. On je za SETimes izjavio da bi komisija i sudovi trebali ojačati obuku za pripadnike političkih stranaka, jer je teško pratiti glasanje.

"Radi se o oko 3.000 glasačkih mjesta s po sedam povjerenika na svakom, što znači ukupno 21.000 lica. Mi kao nevladine organizacije nemamo nikakvu tehničku mogućnost da pratimo i prijavljujemo sve slučajeve. Međutim, CIK i sudovi bi trebali kažnjavati članove političkih stranaka koji su manipulisali glasovima na zadnjim izborima, jer se izborna prevara ne vrši samo putem pojedinaca, nego i putem političkih stranaka," izjavio je Malazogu.

Parlamentarac Adem Grabovci iz vladajuće stranke PDK kaže da se većina problema dešavala unutar nekih političkih stranaka.

"Ja nisam saglasan s manipulacijom tolikog obima među povjerenicima i političkim strankama, jer su povjerenici ili posmatrači političkih stranaka štitili glasanje i nisu dozvoljavali manipulacije i lažne glasove. Međutim, bilo je manipulacija među članovima nekih političkih stranaka, što se onda odrazilo na izborni proces i naštetilo mu," kaže Grabovci za SETimes.

Vjosa Osmani, viša članica opozicione stranke LDK, kaže da su glasačke prevare za rezultat imale vladu koja konstantno zloupotrebljava interese naroda. Ona kaže da zaštita glasanja predstavlja osnovni prioritet njene stranke na novembarskim izborima.

"LDK će biti vrlo pažljiv u procesu odabira povjerenika. U ograncima su pripreme već počele i oni povjerenici koji ranije nisu štitili glasanje ili su se pokazali nepouzdanima nisu mogli doći na listu povjerenika LDK," kaže Osmanijeva za SETimes.