Zbog transakcija i sumnjivih procesa prodaja

Evropska misija se "namjeračila" i na ambasadora Republike Kosovo u Japanu Ahmeta Shalu. On je osumnjičen zbog njegovih aktivnosti za vrijeme kada je bio na čelu Kosovske agencije za privatizaciju u vrijeme UNMIK-a.

Radi se o nekim transakcijama i sumnjivom procesu prodaje imovine na Kosovu, konkretno OPBI "Vinogradi" i vinarija "Suva Reka" u Suvoj Reci na površini od 1680 hektara i promijeni destinacije Fabrike gume i plastike "Balkan" iz Suva Reke, piše list "Bota Sot".

Fazli Morina, konkurent i pobjednik tendera za privatizaciju OPBI "Vinogradi" i vinarija "Suva Reka" ponudio je listu "Bota Sot" dovoljnu dokumentaciju o načinu vođenja procesa tenderisanja i prodaje ove imovine opštine Orahovac. Sem što je Morina ponudio EULEX-u ovu dokumentaciju, on je u ovom procesu uključio i trenutnog predsjednika opštine Suva Reka, Blerima Kuçija i jednu drugu osobu koja ima prijateljske veze sa Ahmetom Shalom.

Ambasador Ahmet Shala je i ranije optužen kao osumnjičeni u procesu privatizacije imovine na Kosovu u vrijeme UNMIK-a. On je dugo vremena bio zamjenik direktora Kosovske agencije za privatizaciju, kasnije i direktor Borda Kosovske agencije za privatizaciju, a plaćan je u svojstvu međunarodnog dužnosnika.

Međutim, pouzdani izvori lista su rekli da je EULEX čak zahtijevao i oduzimanje pasoša ambasadora Ahmeta Shale.