Donijete 26 presude

Odjeljenje za sudsku medicinu EULEX-a sprovelo je 405 operacija na terenu u cilju prikupljanja podataka koji bi potencijalno mogli dovesti do ekshumacija i drugih procesa koji se tiču forenzike

Povodom poziva organizacije “Amnesty international” upućenog UNMIK-u i EULEX-u da riješe sudbinu nestalih lica iz svih zajednica na Kosovu, te da privedu pravdi odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, portparol EULEX-a Irina Gudeljević kazala je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) da EULEX-ovi tužioci sprovode 94 istrage u vezi sa ratnim zločinima.
"Od 2008. godine, EULEX je krivično gonio slučajeve u vezi sa ratnim zločinima i protiv kosovskih Srba, ali i kosovskih Albanaca. Trenutno, EULEX-ovi tužioci sprovode 94 istrage u vezi sa ratnim zločinima. Do danas, EULEX-ove sudije su, u mješovitim panelima, donijele 26 presuda u predmetima ratnih zločina”, navodi Gudeljević.
Ona dalje ističe da su se hapšenja, krivična gonjenja i suđenja već dogodila u ovoj veoma osjetljivoj oblasti ratnih zločina, te da su i kosovski Srbi i kosovski Albanci bili predmet slučajeva.
"Mnogi od ovih slučajeva su sada stari skoro 15 godina, i potrebno je dosta vremena da bi se pripremili. Od pokretanja istrage do konačne odluke može proći i do pet godina. Često je veoma malo materijalnih dokaza ostalo, i sudska medicina pomaže gdje je to moguće. Istina je da se većina slučajeva ratnih zločina oslanjaja na svjedočenja žrtava i drugih svjedoka”, kaže portparol EULEX-a.
Gudeljević napominje da su EULEX policiji i tužiocima potrebni dokazi i svjedoci, jer oni ne mogu da baziraju slučajeve na glasinama.
Takođe, napominje da je od početka misije, Odjeljenje za sudsku medicinu EULEX sprovelo 405 operacija na terenu u cilju prikupljanja podataka koji bi potencijalno mogli dovesti do ekshumacija i drugih procesa koji se tiču forenzike.
"Do sada, posmrtni ostaci 340 osoba su vraćeni porodicama. Od toga, 260 su nestala lica, dok se ostatak odnosi na krivične predmete ili zahtjeve za potvrdu identiteta od strane porodica", ističe Gudeljević.
Prema njenim riječima, misija EULEX je uvjerena da će ove godine biti pronađeno i više nestalih lica.
Organizacija za zaštitu ljudskih prava “Amnesty international” u jučer objavljenom izvještaju kritikuje misiju Ujedinjenih nacija (UN) na Kosovu-UNMIK jer je bila neuspješna u sprovođenju istraga o nestalim licima, uglavnom Srba, u sukobima 1998/99. godine.
U izvještaju koji će biti predstavljen uoči debate o Kosovu u Savjetu bezbjednosti UN-a u četvrtak, 29. avgusta, navodi se da je podnijeto oko 150 žalbi u kojima se tvrdi da UNMIK nije sproveo istragu o nestalim licima, uglavnom Srbima.
“Amnesty international” je pozvao UNMIK, kao i Misiju EU na Kosovu - EULEX ,da riješe sudbinu nestalih lica iz svih zajednica na Kosovu,  privedu pravdi odgovorne za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, te obezbjede reparacije.