Proizvodnja od 150 MW električne energije

Christoph Kapp, izvršni direktor kompanije NEK Umwelttechnik AG iz Švicarske je u ekskluzivnom intervjuu za Radio Kosovo objelodanio namjeru njegove kompanije da izgradi tri vetro parka za proizvodnju oko 150 MW putem turbina u Zatriču (opština Orahovac), Budakovu (opština Suva Reka) i Čićavici (opština Vučitrn). Kapp tvrdi da će se projekat realizovati u roku od tri godine i koštaće između 210 i 240 miliona eura, što predstavlja najveću stranu investiciju na Kosovu do sada.

NEK Umwelttechnik AG iz Ciriha je svoje poslovanje na Kosovu započela 2008. godine sa mjerenjem jačine vjetra u pojedinim oblastima. Kompanija je nakon toga sačinila Atlas Vjetrova koji pokriva najveći dio teritorije Kosova u kojem su naznačena mjesta gdje je vjetar najjačeg intenziteta. Nakon cijelog ovog posla, kompanija se odlučila izgraditi vjetro parkove u ovih triju lokacija.
"U Zatriču ćemo izgraditi vjetro park sa 15 turbina, tj. vjetrenjača dugačkih 100 metara. Kapacitet svake pojedinačne turbine je 3.0 MW, a cijeli vjetro park će proizvoditi ukupno 45 MW. Mi smo Regulatornom uredu za energiju u Prištini podnijeli zahtjev za početak radova u Zatriču, a privremenu licencu smo ranije dobili. Mi smo takođe podnijeli zahtjev za priključenje vjetro parka na mrežu električne energije Kosova i veoma smo blizu zaključenju pregovora sa KOSTT (Operatorom sistema tržišta i mreže distribucije). Vjerujemo da ćemo narednih mjeseci dobiti sve neophodne dozvole kako bismo u drugom dijelu 2014. godine započeli radove u Zatriču", tvrdi Kapp.
Drugi projekat koji će se realizovati je onaj u Budakovu i njime se predviđa postavljanje 16 vjetrenjača sa ukupnim kapacitetom od 48 MW. Izgradnja vjetro parka će započeti u 2015. godini. Dok treći vjetro park, onaj u Čićavici, predviđa postavjanje 17 vjetrenjača sa ukupnim kapacitetom od 51 MW. Ovaj projekat će se realizovati 2015/2016.
Kapp potvrđuje da su sva prava vjetro parka u Zatriču registrovana na ime kompanije "Upwind International I GmbH", Pfaffikon, Švicarska; vjetro parka u Budakovu na ime "Upwind International II GmbH", Pfaffikon, Švicarska; i vjetro parka u Čićavici na ime "Upwind International III GmbH", Pfaffikon, Švicarska.
Kapp smatra da Kosovo ima problema u snabdjevanju električnom energijom i dodatni problem je taj da se 98% energije proizvodi u termoelektranama na lignit Kosovo A i Kosovo B i da je zemlji potrebna čista energija iz obnovljivih izvora energije koja ne zagađuje životnu sredinu.
Izvor: Energyobserver.com