Policija čuva još 24 vjerska i kulturna objekta na Kosovu

Šef posebne jedinice Policije Kosova za obezbjeđenje objekata kulturnog i vjerskog nasljeđa na Kosovu Dražo Božović izjavio je za beogradske medije da je Policija Kosova od KFOR-a preuzela ulogu obezbjeđivanja manastira Pećka Patrijaršija.

"Policija Kosova preuzela je od KFOR-a ulogu obezbjeđenja Pećke Patrijaršije, tako da međunarodni vojnici na Kosovu obezbjeđuju još jedino manastir Visoki Dečani", rekao je Božović Tanjugu.

On je precizirao da su pripadnici kosovske policije - jedinice za obezbjeđenje objekata kulturnog i vjerskog nasljeđa, prije nedjelju dana u potpunosti od KFOR-a preuzeli ulogu obezbjeđenja Patrijaršije.

Sastav jedinice koja obezbjeđuje Parijaršiju, kako je rekao, multietničkog je karaktera i ona brine za bezbjednost 24 vjerska i kulturna objekta na Kosovu.

Božović je rekao da je saradnja s predstavnicima manastira Pećka Patrijaršija na zavidnom nivou, a da su EULEX i KFOR u svakom trenutku spremni da pomognu kosovskoj policiji ukoliko zatreba.

Specijalna multietnička jedinica kosovske policije za zaštitu srpskog nasljeđa i vjerskih objekata ima oko 200 policajaca, a plod je ranijeg dogovora Prištine i Beograda.

Pripadnici ove jedinice minulih mjeseci bili su na obuci koju je organizovao OSCE širom Kosova.

Za zaštitu spomenika srpske vjerske i kulturne baštine na Kosovu do 2010. godine je bio zadužen KFOR, koji je kasnije svoju nadležnost prebacivao postepeno na kosovsku policiju.

Osim manastira Visoki Dečani, za čiju su zaštitu i danas zaduženi pripadnici međunarodnih vojnih snaga, svi ostali vjerski i kulturni spomenici su u zaštiti kosovske policije.