Nove građanske inicijative za izbore

Fatmir Limaj i Jakup Krasniqi su počeli da se svete Demokratskoj partiji Kosova (PDK), koja je obojicu uklonila sa najviših partijskih funkcija.

Stoga su simpatizeri Limaja i Krasniqija u Mališevu, Drenasu i Uroševcu uspostavili građanske inicijative za loklane izbore u novembru.

Samo se u rodom kraju Fatmira Limaja ugasilo osam ogranaka PDK-a i pridružilo se građanskoj inicijativi Mališeva. Posljednji koji je napustio PDK je podogranak u selu Gunca i Škarašnik.

Nezadovoljni zvaničnici PDK-a bliski Limaju su izjavili da odmah nakon izbora će ozvaničiti i novu partiju na čelu sa Fatmirom Limajem ili Jakupom Krasniqijem.

Međutim, analitičar Shkelzen Maliqi izjavio je da kao rezultat Konvencije PDK i dalje se pojavljuju nezadovoljstva unutar partije.

Trenutnu situaciju u PDK-u Maliqi upoređuje sa seizmološkom situacijom.

"PDK je zahvatio zemljotres. Najavljuje se još veći. Za sada su ovo mali zemljotresi koji mogu produbiti krizu u ovoj partiji", procjenjuje Maliqi, piše list "Express".

Prema njegovim riječima, nezadovoljstvo unutar PDK je povećano jer nisu svi militanti mogli biti smješteni u hijerarhiji stranke i na visokim državnim pozicijama.

"Postoji mnogo ljudi u PDK koji su nezadovoljni i koji imaju velike ambicije, a koji nisu mogli realizovati njihova očekivanja", dodao je on.

Bez obzira na dešavanja u podograncima PDK-a, dužnosnici ove partije kažu da nemaju problema sa odlascima koji se odvijaju.

Generalni sekretar stranke Hashima Thaçija, Basri Musmurati navodi da se PDK ne brine nimalo zbog toga što neki nezadovoljni prelaze u druge partije ili formiraju nove subjekte.

"Mi smo najveća politička stranka i imamo ljude i za lijevo i za desno, i za pravo, i za ravno i za naprijed. Nismo nimalo uznemireni. Pravo da ode u bilo koji drugi subjekt mi ne negiramo nikome", rekao je Musmurati za "Express".

"Za nas kao politički entitet to nije neki veliki problem, jer u Mališevu i Drenasu smo neprikosnoveni. Stoga, nema štete", dodao je on.

Sekretar PDK-a kaže da inicijative koje se osnivaju po opštinama nisu ohrabrene ni od Fatmira Limaja ni od Jakupa Krasniqija, već od ambicija pojedinaca da dođu na visokim pozicijama u tim opštinama.

"Nisu to djelovanja Limaja ili Jakupija, već su to pojedinačni slučajevi različitih pojedinaca koji djeluju za svoje vlastite interese", dodao je on.

Nadalje Musmurati kaže da dva člana Predsjedništva PDK do sada nisu učinili ništa loše da naude partiji.

"Kao prvo, Fatmir Limaj i Jakup Krasniqi nisu ušli u ovaj posao jer do sada nisu uradili ništa loše protiv PDK-a. I na prošlim izborima je bilo inicijativa i u Drenasu, među njima je bio i brat Japupa Krasniqija. Oni su bili jako podjeljeni i ponovo su se vratili u PDK", dodao je on.